Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Trenčianska univerzita pripraví kvalifikovaných odborníkov pre Jaguar

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Myslí si to rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne Jozef Habánik.

Trenčín 13. augusta (TASR) – Avizovaná investícia automobilky Jaguar Land Rover na Slovensku je výbornou správou a príležitosťou aj pre výskumné inštitúcie, teda aj technicky orientované univerzity. Myslí si to rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne Jozef Habánik.

Prílišná obava o kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá v súvislosti s príchodom štvrtej automobilky niekoľkokrát zarezonovala, je podľa neho zbytočne prehnaná. "Strategickým cieľom našej univerzity je poskytnúť študentom kvalitné vzdelanie a spojením s praxou už počas štúdia garantovať flexibilitu a uplatniteľnosť na trhu práce. Za 18 rokov jej existencie sme pripravili pre prax 18.830 absolventov, ktorých nezamestnanosť sa drží na úrovni približne päť percent. Vysoké školy sa musia prispôsobovať trendom národného hospodárstva a dnes šijú absolventov priamo na požiadavky praxe. Ani my už dávno nie sme fabrikou na teoretikov," skonštatoval Habánik.

Ako dodal, TnUAD už teraz pôsobí v zóne automobilového priemyslu, keďže na západnom Slovensku sú sústredené nielen všetky tri automobilky, ale aj väčšina ich subdodávateľov. "Sme riadnym členom Zväzu automobilového priemyslu SR, ako aj ďalších štyroch zväzov a spolupráca jednotlivých fakúlt s rôznymi podnikmi, teda aj priame napojenie na prax u nás prebieha už teraz. Naša univerzita sa aktívne zapája aj do projektu Vysokoškoláci do praxe, vďaka ktorému naši študenti získavajú zručnosti vo firmách. Za všetky spomeniem podniky ako Konštrukta Industry, Konštrukta Defence, ZŤS Špeciál, VOP Nováky, BOST, Continental-Matador, Johnson Controls a mnoho ďalších. Spolupracujeme so všetkými automobilkami, KIA a Volkswagen nám aj darovali vozidlá na vzdelávacie účely. Naši študenti z Fakulty špeciálnej techniky dokonca získali prvé miesto v prestížnej súťaži Kia Innovation Award 2014," doplnil rektor.

Zdôraznil, že TnUAD je schopná pripraviť vysokokvalifikovaných absolventov na mieru podľa požiadaviek automobilky. "Určite vyvinieme iniciatívu aj smerom k manažmentu nového závodu a budeme otvorení aj ďalšej spolupráci pri výskume a vývoji technologických inovácií," uzavrel Habánik.