Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Trenčín bude viesť doterajší primátor R. Rybníček

Kandidát na primátora Trenčína vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 Richard Rybníček (vľavo) a jeho manželka Lucia oslavujú vo svojom volebnom štábe po zverejnení predbežných výsledkov podľa exit pollu v Trenčíne 15. novembra 2014. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

O hlasy voličov sa uchádzal ako nezávislý kandidát.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Trenčín bude aj najbližšie štyri roky viesť doterajší primátor Richard Rybníček. O hlasy voličov sa uchádzal ako nezávislý kandidát.

Po sobotňajších (15.11.) komunálnych voľbách sú tak už známi šéfovia šiestich z ôsmich krajských miest. Konečné výsledky ešte nie sú v Bratislave a Košiciach. Hlavné mesto by však mal podľa doterajších neoficiálnych informácií viesť Ivo Nesrovnal (nezávislý) a Košice zase doterajší primátor Richard Raši (Smer-SD).

Z ďalších krajských miest bude najbližšie štyri roky šéfovať Žiline Igor Choma (Smer-SD), v Trnave to bude Peter Bročka (nezávislý), v Prešove Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Most-Híd, NOVA a OKS), Nitru povedie Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH a SNS) a Banskú Bystricu Ján Nosko (nezávislý).

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 2639 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 49,31 percenta.

"Strieborný" T. Vaňo blahoželá R. Rybníčkovi

Nezávislý kandidát na primátora Trenčína Tomáš Vaňo potvrdil druhým miestom predvolebné prognózy boja o primátorské kreslo. Získal 1692 hlasov, za víťazným Richardom Rybníčkom (nezávislý) zaostal o vyše 10.600 hlasov.

„V prvom rade by som chcel zablahoželať staronovému primátorovi Richardovi Rybníčkovi k víťazstvu. Dostal silný mandát na to, aby zastupoval ďalšie štyri roky mesto Trenčín a jeho občanov. Pre mňa je zadosťučinenie, že vo svojom obvode som vyhral tretíkrát, takže som sa stal poslancom mestského zastupiteľstva,“ skonštatoval Vaňo.

Ako dodal, je pre neho takým malým potešením, že skončil spomedzi pätice kandidátov na druhom mieste. „Rybníčkov náskok bol obrovský, víťazstvo je zaslúžené, zostáva len dúfať, že v nasledujúcom volebnom období bude lepšia spolupráca medzi primátorom a mestským zastupiteľstvom a mesto bude výrazným spôsobom napredovať,“ uzavrel Vaňo.

Trenčín ovládnu nezávislí poslanci

Strana Smer-SD bude mať v mestskom zastupiteľstve v Trenčíne jediného poslanca. Po minulých komunálnych voľbách mal Smer v zastupiteľstve 15 poslancov. Vyplýva to z neoficiálnych informácií mestskej volebnej komisie v Trenčíne.

V mestskom zastupiteľstve tak bude 20 nezávislých poslancov, štyri poslanecké kreslá obsadia poslanci širokej stredopravej koalície (KDH, SDKU-DS, NOVA, OKS, Most-Híd, SaS, OĽaNO) a Smer-SD bude mať spomínaného jedného poslanca.

"Je to zásadná zmena v ponímaní budúcnosti mesta. Ľudia zvolili predovšetkým nové tváre - nezávislých kandidátov a myslím si, že najmä ľudí, ktorí okrem operatívy sú pripravení riešiť aj stratégiu mesta," skonštatoval primátor Trenčína Richard Rybníček s tým, že je presvedčený, že veci sa budú riešiť konštruktívnejšie.