Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Trestnú zodpovednosť firiem z dielne Lipšica a Matoviča odmietli

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opoziční poslanci chceli svojím návrhom upraviť podmienky trestnej zodpovednosti právnických osôb.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Poslanci Daniel Lipšic (nezaradený) a Igor Matovič (OĽaNO) neuspeli so svojím návrhom zaviesť trestnú zodpovednosť právnických osôb. Parlament dnes ich návrh zákona odmietol. Trestanie firiem za spáchanie trestných činov rieši aj vládny návrh, ktorý snemovňa nedávno posunula do druhého čítania.

Opoziční poslanci chceli svojím návrhom upraviť podmienky trestnej zodpovednosti právnických osôb, druhy trestov a ochranných opatrení ukladaných právnickým osobám a postup orgánov činných v trestnom konaní a súdov, ak je obvineným právnická osoba.

"Návrh zákona smeruje k splneniu medzinárodných záväzkov, záväzkov k Európskej únii a ku kontrole závažných foriem kriminality vrátane organizovaného zločinu, korupcie, podpory terorizmu, obchodu s drogami, obchodovania s ľuďmi či detskou pornografiou," dôvodili predkladatelia.

Vládny návrh, ktorý je v ďalšom legislatívnom konaní, má zaviesť spomínanú trestnú zodpovednosť právnických osôb. Ak právna norma prejde, za spáchanie trestného činu by už nemali byť trestaní len ľudia, ale aj firmy. Mali by im hroziť rôzne tresty od zrušenia firmy, cez peňažné pokuty či zákaz účasti na verejnom obstarávaní.

Trestnej zodpovednosti však nemajú podliehať všetky právnické osoby. "Vylúčenie trestnej zodpovednosti právnických osôb sa týka najmä štátu a jeho orgánov, ako aj iných štátov či medzinárodných organizácií, čo zodpovedá aj medzinárodným záväzkom Slovenskej republiky," uvádza sa v návrhu. Trestnú zodpovednosť však bude možné vyvodiť voči podnikom s majetkovou účasťou štátu alebo samosprávam. S podobným riešením počítal aj neúspešný opozičný návrh.