Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Trestné oznámenie pre obnovu Novej Polianky sčasti odmietli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trestné oznámenie MO pre obnovu N. Polianky sčasti odmietli, časť posunuli NAKA

Bratislava 5. apríla (TASR) - Polícia odmietla podozrenie z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v súvislosti s obnovou zariadenia v Novej Polianke a údajne podhodnoteným predajom nehnuteľností spoločnosti Horezza. Skutočnosti, ktoré by mohli nasvedčovať machinácii pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, odovzdali na ďalšie konanie Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Juraj Chylo.

Porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku sa mala dopustiť bývalá štatutárna zástupkyňa spoločnosti Horezza v súvislosti s rekonštrukciou a obnovou národnej kultúrnej pamiatky Vysokošpecializovaného ústavu pre pľúcne choroby Nová Polianka a v súvislosti s údajným podhodnoteným predajom nehnuteľností vo vlastníctve spoločnosti v rokoch 2018 až 2020. Policajný vyšetrovateľ toto podozrenie odmietol koncom roka 2021. "Predmetné uznesenie vzal dozorujúci prokurátor na vedomie ako zákonné a dôvodné," doplnil Chylo. Následné sťažnosti oznamovateľov zamietol dozorujúci prokurátor ako nedôvodné.

Informácie, ktoré by mohli nasvedčovať spáchaniu trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, odovzdali Národnej kriminálnej agentúre na ďalšie možné služobné využitie. "V danej súvislosti išlo najmä o skutočnosti, ktoré by mohli nasvedčovať prípadnému účelovému netransparentnému výberu zhotoviteľa rekonštrukcie objektu v Novej Polianke zo strany dotknutých osôb zo spoločnosti Horezza," priblížil Chylo.

Ministerstvo obrany SR podalo na jeseň 2020 trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, ku ktorým malo prísť pri rekonštrukcii zariadenia v Novej Polianke v správe rezortnej akciovej spoločnosti Horezza. Šéf rezortu Jaroslav Naď (OĽANO) hovoril napríklad o viac ako miliónovom predražení stavebných prác, nevýhodnosti zmlúv či podozrivých fakturáciách.