Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Trestní sudcovia musia pre amnestiu preštudovať tisícky spisov

Prezident Ivan Gašparovič udelil amnestiu 2. januára pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Bratislava 8. januára (TASR) - Prezidentská amnestia znamená pre sudcov plné ruky práce. Okrem toho, že z väzenia prepustili vyše 750 väzňov to znamená, že musia preštudovať tisícky spisov, ktoré sa týkajú odsúdených na tresty vyhostenia, vojenských trestných činov, ale najmä podmienečne odložených trestov, ktoré boli právoplatne uložené za posledných päť rokov.

"Taktiež budú musieť prejsť všetky právoplatne uložené nepodmienečné tresty odňatia slobody do 18 mesiacov, kde sa ešte nezačal vykonávať trest odňatia slobody," pripomenula hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Momentálne sa podľa nej na všetkých súdoch sumarizujú spisy a sudcovia začínajú rozhodovať. Keďže pravdepodobne pôjde o tisícky spisov, podľa ministerstva spravodlivosti sa nedá odhadnúť, kedy ich sudcovia vybavia. "Rozhodujú všetci sudcovia, ktorí vybavujú trestnú agendu, na všetkých okresných súdoch, ako aj všetky trestné senáty na krajských súdoch, ak rozhodovali ako prvostupňové súdy, čo je najmenej 180 sudcov," povedala Zlatohlávková.

Prezident Ivan Gašparovič udelil amnestiu 2. januára pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. Z väzenia sa mohli dostať odsúdení na maximálne 18 mesiacov v minimálnom stupni stráženia, s výnimkou tých, ktorí napríklad spáchali trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví, vysokej škody, pod vplyvom návykovej látky alebo opilstva. Amnestia sa vzťahuje aj na podmienečné tresty, tresty vyhostenia pre občanov členského štátu Európskej únie udelené pred 1. augustom 2004 a vojenské trestné činy pre vojakov povinnej vojenskej služby.