Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ani tretí pokus opozície nevyšiel, výbor o kauze Pandur opäť nerokoval

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

Opozícia je teraz pripravená podať ďalšiu žiadosť o rokovanie výboru.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Ani tretí pokus opozície rokovať o kauze Pandur na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť nevyšiel. Aj dnes mali byť témou "Bezpečnostné riziká vyplývajúce z medzinárodnej korupčnej kauzy Pandur". Kým v prvých dvoch prípadoch nebol výbor uznášaniaschopný pre neúčasť poslancov Smeru-SD a časti opozície, dnes prišli všetci 13 členovia. Poslanci vládnej strany, ktorí majú vo výbore väčšinu, však za program nezahlasovali, čím zasadnutie skončilo.

Opozícia chce na výbore hovoriť o bezpečnostných rizikách, lebo v kauze Pandur sa objavuje aj podnikateľ so zbraňami a priateľ premiéra Fica Miroslav Výboh. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) je presvedčený, že práve Výboh je tým Slovákom, ktorý je za túto kauzu v Rakúsku trestne stíhaný.

"Toto nie je téma pre brannobezpečnostný výbor. Ministerstvo obrany SR nikdy neplánovalo nakúpiť žiadne obrnené kolesové vozidlá Pandur, nakupovalo české ministerstvo. Nevidím žiaden súvis s prípadným bezpečnostným ohrozením SR," povedal predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD). Či je pre neho dôveryhodný človek, ktorý obchoduje s rezortom obrany a možno je podozrivý z korupcie, Baška jasne nepovedal. "Ja osobne pána Výboha nepoznám. Tento výbor mal byť o ohrození bezpečnosti pri vyšetrovaní nákupu vozidiel Pandur pre české ministerstvo obrany. SR s tým naozaj nemá nič," dodal Baška.

Člen výboru Ľubomír Galko (SaS) vidí pri Výbohovi ten problém, že je to človek blízky premiérovi a s veľkým dosahom na zbrojný priemysel na Slovensku. "Neoficiálna informácia, že je stíhaný v Rakúsku, je natoľko závažná, že by o nej brannobezpečnostný výbor mal vedieť, lebo to môže predstavovať určité bezpečnostné riziko. My ho nechceme súdiť, ale musíme vedieť, či sa to udialo a aký vplyv to môže mať na fungovanie zbrojného priemyslu na Slovensku," uzavrel.

Rakúska strana zatiaľ neuviedla, koho trestne stíha, spomína sa len jeden Slovák a jeden Izraelčan. "Mám svoje informácie a vychádzam aj z medializovaných informácií. V tejto kauze sa pohybovali len dvaja Slováci - pán Výboh a pán Fico. Ak nie je obvinený Výboh, tak je obvinený Fico. Ale domnievam sa, že obvinený je Výboh, ktorý bol priamo pri rokovaniach a mal si pýtať 18 miliónov eur," podotkol minulý týždeň Lipšic.

Opozícia je teraz pripravená podať ďalšiu žiadosť o rokovanie výboru, tentoraz však nebude žiadať pozvanie ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), ale priamo premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ak výbor zase rokovať nebude, podá opozícia návrh na mimoriadne zasadnutie pléna s touto témou. V prípade, že Smer-SD program takejto mimoriadnej schôdze neschváli, podá opozícia návrh na odvolanie Glváča alebo premiéra. V takom prípade sa už program schvaľovať nebude a rokovanie sa konať musí.

Premiér vo svojej reakcii už skôr označil vyjadrenia lídrov hnutí NOVA a OĽaNO Daniela Lipšica a Igora Matoviča k vyšetrovaniu nákupu obrnených vozidiel Pandur za výmysly a klamstvá. Označil ich za pošahancov, ktorí ho len oberajú o čas. "Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz," reagoval na vyjadrenia opozičných politikov Fico.

Tí totiž premiéra a Výboha vyzvali, aby povedali, či rakúska polícia v kauze nákupu obrnených vozidiel Pandur Výboha obvinila, alebo nie. "Jediné, čo mi zase vyplýva od týchto pošahancov, že budem musieť podať trestné oznámenie. Zaberajú môj čas, lebo stále na nich musím písať trestné oznámenia. Tárajú, klamú a vymýšľajú si," vyhlásil Fico.

Lipšic pred časom informoval, že v Českej republike prebieha v kauze súd s Marekom Dalíkom, poradcom expremiéra Mirka Topolánka. "V roku 2006 sa Topolánek, Dalík, Fico a Výboh stretli niekde na južnej Morave a podľa výpovede Dalíka hovorili o nákupe Pandurov pre českú armádu," dodal Lipšic s tým, že v podozrení je zapojený "ako akýsi dohadzovač" aj premiér Fico. Lipšic pripomenul aj výpovede viacerých svedkov, podľa ktorých mal Výbor pýtať úplatok vo výške 18 miliónov eur a vystupovať ako niekto z úradu predsedu vlády SR.