Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

HROZBA POVODNÍ: Žilinský kraj vyhlásil 3. stupeň v 11 obciach

Na snímke zvýšená hladina rieky Rudinka v obci Rudina pri Kysuckom Novom Meste 28. apríla 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Na snímke vybrežená rieka Kysuca pri obci Vranie neďaleko Žiliny 28. apríla 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Ide o okresy Žilina, Kysucké Nové Mesto, Bytča a Čadca, pričom v okrese Čadca je to na celom území. Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na rieke Kysuca.

Žilina 28. apríla (TASR) – V Žilinskom kraji je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 11 obciach v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Bytča a Čadca, pričom v okrese Čadca je to na celom území. Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na rieke Kysuca. Po dnešnom zasadnutí Krajskej povodňovej komisie v Žiline to pre TASR povedal jej predseda Michal Lavrík.

"Slovenský vodohospodársky podnik má všetky stroje v teréne, takisto obce so spolupracujúcimi zmluvnými firmami odstraňujú následky povodní. V teréne sú aj tri posádky Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline. Problémy, ktoré sa vyskytli, sú rozvodnenia vodných tokov, kanalizačné poklopy a nádrže presakujú, sú zatopené záhrady. Ale nie je to niečo, čo by sme zatiaľ nevedeli zvládnuť," doplnil Lavrík.

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík upozornil, že v Žilinskom kraji sú zaliate viaceré komunikácie. "Na ceste II/507 medzi obcami Kotešová a Hliník nad Váhom je na viacerých miestach zaplavená vozovka, úsek je prejazdný v jednom jazdnom pruhu. Na ceste II/520 v Krušetnici, smer Zákamenné, je zosuv pôdy na vozovku a premávku tam riadia policajti.



Na hlavnom ťahu cesty I/18 za obcou Šútovo, v smere na obec Kraľovany, došlo k zosuvu pôdy a kamenia na vozovku, cesta bola vyčistená a sprejazdnená v oboch pruhoch. Obdobná situácia bola na ceste I/59 za obcou Nižná v smere na Tvrdošín, ale cesta je už tiež v oboch smeroch prejazdná,"
dodal krajský policajný hovorca.

Hasiči zasahujú v Demänovskej Doline, problémy majú aj v Liptovskom Jáne



Liptovskomikulášski hasiči zasahujú v súvislosti so zvýšenou hladinou miestneho toku v obci Demänovská Dolina neďaleko Liptovského Mikuláša. Informáciu pre TASR potvrdilo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OS KR HaZZ) v Žiline.

"Pre vytrvalý dážď hrozí vybreženie Demänovky z koryta. Hasiči sú na mieste a situáciu monitorujú, tiež ukladajú vrecia s pieskom, robia bariéry a k dispozícii majú v prípade potreby aj bager," upozornilo OS KR HaZZ. Ako doplnila starostka Ľubomíra Klepáčová, v obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Do záchranných prác sa okrem profesionálnych a dobrovoľných hasičov zapojili aj zamestnanci obecného úradu.

So zvýšeným tokom bojuje aj samospráva Liptovského Jána. Od dnešného rána stúpla hladina miestneho potoka približne o 1,5 metra. "Urobili sme umelú hrádzu, tak aby voda stekala do polí a odtiaľ priamo do Váhu. Snažíme sa hladinu toku znižovať. Škody zatiaľ nie sú veľké, ale situácia je nepriaznivá, hrozí zatopenie niekoľkých domov. Chcel by som poďakovať obyvateľom, ktorí hneď reagovali na prvé vyhlásenie v rozhlase a prišli pomôcť," doplnil pre TASR starosta Juraj Filo.

Vytrvalý dážď spôsobil dočasné uzavretie Brestovskej jaskyne



Brestovskú jaskyňu, najväčšiu a jedinú sprístupnenú na Orave, museli jaskyniari pre vysoký stav vody v jej útrobách dočasne uzavrieť. Ako pre TASR povedal riaditeľ Správy slovenských jaskýň Ján Zuskin, podobná situácia nenastáva často, avšak nie je výnimočná.

Na archívnej snímke Brestovská jaskyna v Západných Tatrách. V Zuberci 31. augusta 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


"Časť prehliadkovej trasy vedie ponad aktívny tok. Chodník sa bežne nachádza približne desať centimetrov nad hladinou, stačí preto relatívne mierne zdvihnutie hladiny a je nepriechodný. Táto situácia nastala pre vytrvalé dažďové zrážky, denne ju monitorujeme a ihneď, ako to bude možné, jaskyňu pre verejnosť opäť otvoríme," vysvetlil Zuskin s tým, že uzávera platí až do odvolania.

Brestovskú jaskyňu vlani sprístupnili po dlhoročnom úsilí miestnych jaskyniarov a výskumníkov. V súčasnosti dosahuje jej dĺžka 1890 metrov. So zistenými deviatimi druhmi netopierov patrí medzi najvýznamnejšie lokality ich výskytu v Tatrách a na Orave. Nachádzajú sa v nej aj 60.000 rokov staré kvaple. Hoci jaskyňa nevyniká sintrovou výzdobou, je zaujímavá najmä rôznorodými tvarmi skalného masívu.

V Neresnici polícia obmedzila rýchlosť, na cestu sa vylieva voda a bahno


Polícia obmedzila rýchlosť na ceste I/66 Zvolen - Neresnícka cesta, pri motoreste Suchá Kôrka v smere na Krupinu. Na vozovku tam totiž po intenzívnom daždi začala vytekať voda a bahno z blízkeho lesa.

Ako TASR informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, na mieste je dopravným značením znížená rýchlosť na 30 km/h.

Riečka Neresnica, ktorá sa pri trvalejších dažďoch zvykla v týchto miestach vylievať, mala dnes o 19.15 h podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu na vodomernom bode výšku hladiny 55 cm.

Hladina riek na Kysuciach prudko stúpa




Na snímke vybrežená rieka Kysuca pri Považskom Chlmci pred sútokom s Váhom neďaleko Žiliny 28. apríla 2017.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Na snímke vybrežená rieka Kysuca pri Považskom Chlmci pred sútokom s Váhom neďaleko Žiliny 28. apríla 2017.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Na snímke zvýšená hladina rieky Rudinka v obci Rudina pri Kysuckom Novom Meste 28. apríla 2017.
Foto: TASR/Erika Ďurčová