Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Tri opozičné strany zvažujú zostavenie tieňovej vlády

Na snímke sprava líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, predseda SaS Richard Sulík a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Strany by chceli do takéhoto kabinetu obsadiť vyprofilovaných ľudí, verejne známych, pri ktorých by bol predpoklad, ako budú fungovať.

Bratislava 27. marca (TASR) - Tri opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina zvažujú možnosť vytvorenia tieňovej vlády. Novinárom to potvrdili lídri SaS a OĽaNO-NOVA Richard Sulík a Igor Matovič s tým, že so štvrtou opozičnou stranou ĽSNS v tomto projekte zrejme nepočítajú.

"Je to jedna z opcií, s ktorou pracujeme, je to jedna z vecí, ktorú si vieme predstaviť,"
odvetil Sulík na otázku, či opozícia takúto vládu vytvorí.

Strany by chceli podľa Sulíka do takéhoto kabinetu obsadiť vyprofilovaných ľudí, verejne známych, pri ktorých by bol aj predpoklad, ako budú fungovať. "Je to možnosť, ktorú zvažujeme my traja, teda SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina. Ale konkrétnosti ešte neviem. Pripúšťame, že o týždne či mesiace by takáto vláda vznikla," dodal Sulík.

Prvý test spolupráce absolvovali tieto tri strany, keď po voľbách Sulík neformálne rokoval o zostavení pravicovej koalície. Vtedy sa lídri dohodli. Ďalšie rokovanie s cieľom dosiahnuť dohodu ich čakalo, keď opozícia dostala za úlohu rozdeliť si osem kresiel predsedov parlamentných výborov. SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina si ich rozdelili v pomere 3:3:2.

Tieňovú vládu zostavil v minulosti aj Smer-SD. Fungovala v rokoch 2011 až 2012, kedy bola strana Roberta Fica v opozícii. Táto tieňová vláda pravidelne zasadala a dokonca absolvovala aj výjazdy do regiónov. Jej založenie oznámil Fico 19. januára 2011 a skladala sa z viacerých ľudí, ktorí sa po voľbách v roku 2012 aj stali ministrami.

"Očakávam od tieňového kabinetu najmä to, že bude monitorovať agendu vlády, oponovať jej a predkladať alternatívne riešenia,"
priblížil vtedy Fico. Členovia tieňovej vlády mali prinášať aj legislatívne návrhy, a to priamo ako poslanci NR SR alebo prostredníctvom poslaneckého klubu Smeru-SD.