Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Tri slovenské projekty získali v Rakúsku ocenenia za sociálne inovácie

Fotografia najvyššie oceneného slovenského projektu - Knižného klubu Paľikerav. Foto: archív SozialMarie

Víťazný slovenský projekt podnecuje rómsku mládež k čítaniu kníh a členovia knižného klubu pravidelne na svojej facebookovej stránke publikujú videorecenzie kníh.

Viedeň 1. mája (TASR) - Stredoeurópske ocenenie za sociálne inovácie SozialMarie 2018 získali v utorok tri slovenské projekty. Najúspešnejším sa stal projekt Knižný klub pre rómsku mládež z dielne občianskeho združenia Ďakujem - Paľikerav, ktorého zástupcovia si prevzali ocenenie za celkové druhé miesto v hodnote 10.000 eur.

TASR o tom informoval zástupca SozialMarie pre SR Igor Kocian.

Víťazný slovenský projekt podnecuje rómsku mládež k čítaniu kníh a členovia knižného klubu pravidelne na svojej facebookovej stránke publikujú videorecenzie kníh, ktoré im už pravidelne posielajú na čítanie viacerí knižní autori.

Dva ďalšie slovenské projekty získali cenu za 4. až 15. miesto v hodnote 2000 eur. Ide o projekt o. z. Odyseus Bližšie ku komunite, ktorý sa zameriava na podporu drogovo závislých a zlepšenie prostredia a vzťahov s obyvateľmi v lokalite bratislavského sídliska Pentagon. Druhým oceneným je projekt s názvom Buddy z dielne o. z. Pro Vida. Jeho hlavnou myšlienkou je spájanie dobrovoľníkov z radov dospelých, ktorí poskytujú podporný vzťah deťom z detských domovov.

Celkovým víťazom 14. ročníka udeľovania cien SozialMarie sa stal český projekt s názvom Rapid Re-Housing Brno, v rámci ktorého Magistrát mesta Brno umožňuje rodinám bez domova získať samostatné nájomné bývanie a poskytuje im podporu zameranú na udržanie tohto bývania.

SozialMarie každoročne udeľuje i Cenu publika, o ktorej rozhoduje verejnosť prostredníctvom internetového hlasovania. Víťazom Ceny publika SozialMarie 2018 za Slovensko sa stal projekt pre opustené deti Kufrík pre Kukulíka, ktorý je prevádzkovaný občianskym združením Návrat.

Slávnostného podujatia sa zúčastnil aj výkonný riaditeľ slovenskej Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský, ktorý za Slovenskú republiku prebal štafetu po Ivete Radičovej a prevzal aktívnu záštitu nad projektom o. z. Ďakujem - Paľikerav.

Ceny SozialMarie pre inovatívne projekty v sociálnej oblasti každoročne udeľuje rakúska nadácia Unruhe Privatstiftung.

Ocenenia môžu získať projekty z celého územia Rakúska, Maďarska, Slovenska a Českej republiky, ako i projekty z ďalších krajín, ktorých pôsobisko sa nachádza do 300 kilometrov vzdušnou čiarou od Viedne.