Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Trnavská arcidiecéza mala prísť pre nevýhodný prenájom o 600.000 eur

Bývalý arcibiskup Ján Sokol, archívna snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Prenájom podľa TA3 odobril bývalý arcibiskup Ján Sokol.Prípadom sa podľa informácií televízie zaoberá už aj polícia.

Bratislava 22. februára (TASR) - Trnavská arcidiecéza mala prísť pre nevýhodný prenájom o takmer 600.000 eur. Vo svojich večerných správach o tom dnes informovala televízia TA3. Prípadom sa podľa informácií televízie zaoberá už aj polícia.

Arcidiecéza vlastní v obci na juhu Slovenska Zlatná na Ostrove 1000-hektárové pozemky, ktoré v roku 2006 prenajala firme Agrolov. Tá za to arcidiecéze ročne platila sumu 70.000 eur. Hneď dva mesiace po podpise zmluvy firma prenajala tie isté pozemky miestnemu poľnohospodárskemu družstvu, a to za sumu 190.000 eur na rok. Firma na tom tak každoročne zarobila 120.000 eur. "Za päť rokov trvania zmluvy to dáva 600.000 eur. Toľko ušlo arcidiecéze pomedzi prsty, keďže pozemky prenajímala cez prostredníka," uviedla televízia. Firmu Agrolov a družstvo má navyše spájať osoba podnikateľa Ladislava Nagya, ktorý má vo veci vypovedať na budúci týždeň. Prenájom podľa TA3 odobril bývalý arcibiskup Ján Sokol.

Prípad rieši Národná kriminálna agentúra. "Vzhľadom na to, že prebiehajú procesné úkony, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," povedala pre televíziu hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Trnavská arcidiecéza prenájom nechcela komentovať, potvrdila však, že firma Agrolov s ňou mala uzavretú zmluvu o nájme poľnohospodárskych pozemkov. "Konkrétne podmienky vzťahu s nájomcom nebudeme komentovať," napísala diecéza vo svojom stanovisku.