Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Trnka ostane prokurátorom, disciplinárne stíhanie sa začne odznova

Dobroslav Trnka Foto: TASR/Martin Baumann

Súd zrušil rozhodnutie disciplinárnej komisie z vlaňajšieho novembra pre kauzu Glance House.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka nepríde o prokurátorský talár. Jeho prípad opäť posúdi disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave.

Súd zrušil rozhodnutie disciplinárnej komisie z vlaňajšieho novembra a nariadil jej opäť sa vecou zaoberať. Verdikt je konečný, nedá sa voči nemu odvolať.

Disciplinárna komisia GP uložila Trnkovi najprísnejší trest pre kauzu Glance House. Trnka mal listom umožniť prevod bytovky na ľudí blízkych jeho kamarátovi, podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, hoci to špeciálna prokuratúra zakázala.

Sudkyňa sa čiastočne stotožnila s obranou, ktorú si Trnka pripravil. Jeho trest zrušila z procesných dôvodov. Súhlasí s tým, že disciplinárna komisia, ktorá bývalého šéfa GP súdila, bola vytvorená nezákonným spôsobom.

"Nestrannosť konania má garantovať aj kreovanie komisie tým, že tam nebudú zásahy nadriadených," uviedla sudkyňa počas odôvodnenia rozsudku. "Manipulácia, nech je urobená z akýchkoľvek dôvodov, vyvoláva pochybnosti, prečo došlo k takémuto zásahu," doplnila.

Samotný Trnka dnes pred súdom vyhlásil, že zmeny v komisii, ktorá ho odsúdila, boli účelové. "Bola tam tendencia vysporiadať sa s bývalým generálnym prokurátorom," uviedol. Na adresu súčasného vedenia GP povedal, že uskutočnilo "dokonaný pokus zasiahnuť do zloženia komisie, aby sa rozhodlo želaným spôsobom".

Prípad dostala na stôl najprv štvrtá disciplinárna komisia, ktorej predseda Vladimír Tamaškovič bol však dlhodobo práceneschopný. Vec bola posunutá prvej komisii. Podľa Trnku sa však po nezákonných zásahoch pracovníkov GP vec vrátila opäť štvrtej komisii.

V nej generálny prokurátor Jaromír Čižnár vymenil Tamaškoviča za náhradníčku Vieru Niňajovú. Tú Trnka považoval za zaujatú. Došlo i k výmene ďalšieho člena Mareka Gajdoša, z pohľadu Trnku bezdôvodne. Bývalý šéf GP dnes uviedol, že za neho by sa takéto zmeny udiať nemohli.

Sudkyňa sa stotožnila s tým, že Tamaškoviča nebolo možné nahradiť. V poriadku podľa nej nebola ani druhá výmena. Skonštatovala, že boli porušené Trnkove práva. Jeho samotným konaním v kauze sa nezaoberala.

Trnka v súčasnosti vykonáva funkciu radového prokurátora Generálnej prokuratúry SR na kontrolnom odbore. Dnes pred súdom uviedol, že podľa jeho vedomostí je prvým slovenským prokurátorom od vzniku prokuratúry v roku 1944, ktorý bol potrestaný takýmto prísnym trestom.

K samotnému rozsudku sa Trnka odmietol vyjadriť. Uviedol, že si ho musí najprv naštudovať. Jeho právna zástupkyňa, bývalá prokurátorka GP Eva Mišíková, povedala, že ho očakávala a považuje ho za zákonný a správny.

"Ak raz rozhoduje orgán, ktorý nie je zákonným orgánom a nie je kreovaný podľa tých predpisov, ktoré sa na jeho kreovanie vzťahujú, tak potom nemôže byť logicky zákonné ani rozhodnutie, ktoré vydá nezákonný orgán verejnej moci," vysvetlila.

Ani súčasný predseda štvrtej disciplinárnej komisie Jozef Gondžúr sa k rozsudku nechcel vyjadriť. Odkázal na hovorkyňu Generálnej prokuratúry. Na obranu Trnku, že list, ktorý napísal, bol iba informatívny, počas pojednávania uviedol: "Aj keď list nemá formálne náležitosti, vyvoláva také účinky."

Trnka sa v minulosti bránil tým, že list napísal v úmysle pomôcť v kauze ľuďom, ktorí sa nevedia dostať k bytom v zaistenej bytovke. "To, či ľudia majú byty, alebo nemajú byty, je problém médií," uviedol dnes s tým, že v trestnej kauze ľudia nevystupovali ako poškodení.

Odpoveď na žiadosť známej Mariána Kočnera Jany Šlachtovej, ktorá umožnila prevod zablokovanej bytovky, napísal Trnka v čase dvojdňovej služobnej cesty prvého námestníka Ladislava Tichého v máji 2012, kedy mal dočasne právomoci generálneho prokurátora.

Súhlasil v ňom s prevodom bytovky zablokovanej uznesením prokurátorky ÚŠP v prospech Šlachtovej. O svojej aktivite neinformoval prokurátorku ÚŠP, ktorá bytovku v júli 2010 v trestnom konaní zaistila.

Správa katastra Senec na základe listu previedla bytovku z majetku spoločnosti Glance House na londýnsku spoločnosť CDI. Bytovka bola vzápätí prevedená na spoločnosť Gapeja, ktorá bola v konkurze. Šéf seneckého katastra kvôli tomu prišiel o funkciu a čelil trestnému stíhaniu.

Dnes pre súdom Trnka uviedol, že o žiadosti Šlachtovej rozhodol po dôkladnom preštudovaní spisu, ktoré mu trvalo niekoľko mesiacov. Podľa jeho slov ho študoval s tímom odborníkov – kolegov z prokuratúry. Obsah listu z jeho pohľadu reagoval na dieru v Trestnom poriadku, keď sa zaistenie nevzťahuje na prevod majetku medzi samotným obžalovaným a poškodeným.

"Fuga v zákone v ponímaní žalobcu neospravedlňuje jeho konanie," reagoval terajší predseda štvrtej disciplinárnej komisie Jozef Gondžúr. Z jeho pohľadu, ak mal Trnka eminentný záujem pomôcť poškodeným, mal o liste promptne informovať prokurátorku ÚŠP.

Mišíková očakáva, že pri opätovnom prerokovaní disciplinárna komisia Trnku oslobodí. Z jej pohľadu nebolo v poriadku, že polícia viedla v súvislosti s Trnkom iba trestné stíhanie vo veci a neobvinila ho.

"Som presvedčená, že v konaní, ktoré znamenalo trestné stíhanie, boli totálne porušené práva na obhajobu, pretože ak by voči doktorovi Trnkovi bolo vznesené obvinenie, mal by možnosť si zvoliť obhajcu, vyjadrovať sa k jednotlivým úkonom trestného konania, podávať návrhy na vykonanie ďalších dôkazov, odstraňovať rozpory vo vyšetrovaní," vysvetlila Mišíková.