Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Do Tuniska odletel vládny špeciál po ďalších vyše 100 turistov

Na snímke slovenskí dovolenkári vystupujú z vládneho špeciálu na letisku M.R. Štefánika v Bratislave 28. júna 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Predpokladaný čas návratu dovolenkárov je o 18.20 h nášho času," uviedol hovorca rezortu vnútra.

Bratislava 28. júna (TASR) – Do tuniského Monastiru dnes krátko po 13.00 h odletel z bratislavského Letiska M. R. Štefánika vládny špeciál po ďalších vyše 100 slovenských dovolenkárov. Svoj pobyt v Tunisku sa totiž rozhodli ukončiť predčasne, ešte pred skončením riadneho turnusu. Prvú skupinu 116 turistov priviezol špeciál už dnes niečo po polnoci.

Ďalší Slováci z Tuniska by sa mali vrátiť dnes podvečer.

"Predpokladaný čas návratu dovolenkárov je o 18.20 h nášho času," povedal pre TASR hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. Podľa jeho slov by malo lietadlo do Bratislavy dopraviť približne 109 ľudí.

Vládny špeciál bol pripravený na odlet do Tuniska za turistami, ktorí sa chceli predčasne vrátiť z dovolenky, už od piatka (26. júna). Tuniské úrady mu však až v sobotu (27. júna) podvečer udelili povolenie na prílet. 



Ako uviedol v sobotu hovorca rezortu diplomacie Peter Stano, do Monastiru, na základe pokynu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, dorazil konzul zo slovenského veľvyslanectva v Káhire. "Odtiaľ pokrývame Tunisko a komunikujeme s miestnymi úradmi a teraz už aj s delegátmi cestovných kancelárií," povedal. Ministerstvo zahraničných vecí SR je v kontakte s úradmi v Tunisku aj cez tuniské veľvyslanectvo vo Viedni.

Piatkový teroristický útok v pobrežnom letovisku pri meste Súsa si vyžiadal životy najmenej 39 ľudí. K útoku došlo na pláži pri hotelovom zariadení, kam sa ozbrojený atentátnik dostal podľa očitých svedkov po vode a následne začal strieľať do turistov z útočnej pušky typu Kalašnikov, ktorú ukrýval pod slnečníkom. Útočníkom, ktorý pri zásahu bezpečnostných zložiek prišiel o život, bol 23-ročný študent. Medzi obeťami sú turisti z Británie, Nemecka či Belgicka. Podľa slovenských orgánov medzi obeťami Slováci nie sú.