Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšená lavínová hrozba

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: Ľuboš Pitoňák

Dnes ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, hmlisto so slabým snežením a fúkal búrlivý severný vietor v nárazoch rýchlosťou až do 90 km/h.

Liptovský Hrádok 6. marca (TASR) – Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá od 1500 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach miernejší 2. stupeň. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Najmä na exponovaných juhovýchodne orientovaných svahoch so sklonom nad 35 stupňov hrozí uvoľnenie doskových lavín už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. „Kritické sú predovšetkým miesta s nafúkaným väčším množstvom snehu na starom podklade,“ dôrazne upozornil Biskupič.

Dnes ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, hmlisto so slabým snežením a fúkal búrlivý severný vietor v nárazoch rýchlosťou až do 90 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala od -16 do -2 stupňov Celzia. Počas uplynulých 24 h pripadlo v Západných a Vysokých Tatrách do 10 cm nového prachového snehu.

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších tatranských polohách až do 50 cm nového snehu a silný vietor z neho vytvoril rozmerné menej stabilné snehové dosky a vankúše. Na slnkom osvietených svahoch sa môžu vyskytnúť aj samovoľné lavínové zosuvy. Nebezpečné sú aj tienisté severné svahy.

Podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete nájdete TU.