Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Menšie strediská pod Tatrami plánujú spustiť sezónu pred Vianocami

Na snímke prví lyžiari a skialpinisti v Lomnickom sedle v sobotu 9. decembra 2017. Foto: TASR - Adriána Hudecová

V Bachledovej doline plánujú spustiť sezónu na budúci víkend 16. a 17. decembra.

Poprad 9. decembra (TASR) – Menšie lyžiarske strediská pod Tatrami sa aktuálne pripravujú na novú sezónu, niektoré z nich spustili prevádzku už počas tohto víkendu, iné tak plánujú urobiť pred Vianocami. „Od soboty sa u nás lyžuje na štyroch zjazdovkách, aktuálne máme okolo 35 centimetrov snehu a stále ho pribúda, keďže sneží. Zatiaľ sme v prevádzke teraz cez víkend a podľa poveternostných podmienok uvidíme, ale v stredu (13.12.) by sme chceli už spustiť prevádzku naplno,“ uviedol pre TASR vedúci lyžiarskeho strediska Ždiar – Strednica Marián Bekeš.

V neďalekej Bachledovej doline plánujú spustiť sezónu na budúci víkend 16. a 17. decembra. Aktuálne v Ski Bachledova podľa marketingovej manažérky Martiny Múdrej pracujú na zasnežovaní a úprave zjazdoviek.

V ďalšom menšom podtatranskom lyžiarskom stredisku Snow Park Lučivná zrejme spustia prevádzku v piatok 22. decembra. Rovnaký termín otvorenia hlásia aj dva neďaleké lyžiarske areály v Lopušnej doline. O deň neskôr 23. decembra plánujú spustiť lyžovačku aj na piatich zjazdovkách Strachan Ski Centrum v Ždiari. Okrem iného sa môžu návštevníci tešiť aj na novú štvorsedačkovú lanovku.

„V súčasnosti ešte stále zasnežujeme naše zjazdovky, potrebujeme mať podklad z technického snehu, takže hoci celkom sneží, prevádzku plánujeme spustiť až v ten vianočný víkend. Pôvodne sme chceli začať lyžovať už o týždeň, ale hlásia oteplenie, takže radšej počkáme,“ priblížil situáciu v stredisku v Levočskej doline jeho technický vedúci Jozef Jabrocký. Dohromady tam podľa neho napadlo približne 10 až 15 centimetrov snehu, tento areál je však situovaný v nižšej nadmorskej výške, a tak je predpoklad, že pri oteplení sa roztopí. V Levočskej doline je počas plnej prevádzky lyžiarom k dispozícii päť svahov, z toho dva sú určené pre deti.

„Časť zjazdoviek u nás v Litmanovej už máme nastriekaných, zatiaľ to vyzerá dobre, takže na budúci víkend by sme chceli spustiť prevádzku. Máme na svahoch kombináciu technického a prírodného snehu, toho prírodného je tento rok celkom dosť, čo nás teší,“ zhodnotil Alexander Ružbašan z miestneho lyžiarskeho strediska Skicomp Fakľovka. K dispozícii sú tam dve 400-metrové zjazdovky, jeden kilometrový svah a jeden 150-metrový pre menšie deti. Vlani v Litmanovej spustili prevádzku o čosi skôr a lyžovalo sa tam do polovice marca.