Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na extrémne strmých horských svahoch hrozia lavíny z prachového snehu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ráno bolo na horách prevažne zamračené, na severe ešte polooblačno, no od juhu sa počasie zhoršuje a postupne bude snežiť.

Liptovský Hrádok 7. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá už niekoľko dní mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ohrozenie predstavujú najmä extrémne strmé svahy, kde sa môžu ojedinele vyskytnúť menšie a stredne veľké spontánne lavíny z nového prachového snehu. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

„Novonapadnutý sneh je len miestami ubitý do dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti, na takýchto miestach je možné uvoľnenie doskových lavín pri väčšom dodatočnom zaťažení,“ upozornil Kyzek s tým, že za posledných 24 hodín pripadlo do dvoch centimetrov nového suchého snehu.

Ráno bolo na horách prevažne zamračené, na severe ešte polooblačno, no od juhu sa počasie zhoršuje a postupne bude snežiť. „Od včera sa citeľne otepľuje, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus osem do mínus dvoch stupňov Celzia. Na hrebeni Nízkych Tatier fúkal prudký vietor s nárazmi až do 20 metrov za sekundu,“ uzavrel Kyzek.