Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Projekt turistom ukáže, že na slovensko-maďarskom vidieku je čo vidieť

Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ pripravuje projekt, ktorého cieľom je podporiť rôzne kultúrne podujatia v obciach.

Nitra 5. apríla (TASR) – Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI) chce tento rok výraznejšie spropagovať kultúru a tradície na vidieku v slovensko-maďarskom pohraničí. Pripravuje preto projekt, ktorého cieľom je podporiť rôzne kultúrne podujatia v obciach. Zároveň by mal prilákať turistov do lokalít, ktoré sú vďaka svojim tradíciám a ľudovým zvykom zaujímavé. Tak ako vlani, aj tento rok chce združenie pripraviť kalendár najzaujímavejších podujatí, ktoré obce organizujú.

"Vyzvali sme našich členov, aby pripravili zoznam takých top akcií, ktoré zaradíme do kalendária. To vydáme a budeme ho distribuovať cez turistické informačné kancelárie. Súčasťou projektu je okrem toho aj priama finančná podpora akcií, ale aj pomoc v logistike, zabezpečení účasti partnerských súborov či pri spoločnej propagácii. Našou podporou sa zároveň budeme snažiť udržať aj pravidelné pokračovanie podujatí, vďaka čomu by si turisti zvykli na to, že sa oplatí prísť aj na vidiek, pretože aj tu môžu navštíviť zaujímavé podujatia," uviedol riaditeľ RZ VDI Daniel Balko.

Súčasťou projektu bude aj vydanie publikácie, v ktorej by bolo zosumarizované portfólio cestovného ruchu v obciach. "Mnohí naši členovia majú ľudové izby alebo v ich obciach pôsobia remeselníci či výrobcovia suvenírov, ktorí udržiavajú nejaké tradície. Takže výstupom by bol sprievodca obcami euroregiónu, v ktorom by boli informácie o ľudových múzeách, ľudových dvoroch či prehľad o remeselníkoch, o tom čo vyrábajú a kde sa prípadne dajú ich výrobky zakúpiť. Takýmto spôsobom by sme chceli podporiť cestovný ruch a návštevnosť na vidieku," vysvetlil Balko.

Skonštatoval, že projekt bude nadväzovať na minuloročné aktivity, v rámci ktorých RZ VDI vydalo kalendár podujatí a publikáciu s receptami tradičných, v mnohých prípadoch už zabudnutých lokálnych gastronomických špecialít. "Vlani sme mali na naše aktivity veľmi dobré odozvy. Preto by sme sa do prípravy projektu radi pustili čo najskôr. Žiaľ, zatiaľ stále čakáme na to, kedy budú vypísané výzvy," uviedol Balko. Podľa jeho slov sú peniaze z fondov Európskej únie (EÚ) pre existenciu a prácu v euroregiónoch veľmi dôležité a prinášajú konkrétne výsledky. Preto odďaľovanie možnosti uchádzať sa o financie nepovažuje za šťastné. "Každý rok využívame tento systém podpory euroregionálnych aktivít a naozaj vždy robíme dva, tri projekty, do ktorých zahŕňame veľké množstvo našich členov. A pochvaľujú si to, pretože vďaka tomu funguje veľa užitočných aktivít. Takže naozaj veľmi netrpezlivo čakáme na to, kedy sa systém podpory spustí aj tento rok. Vlani bolo výborné to, že prvý raz bol tento systém otvorený už vo februári. Tým sa prvý raz konečne podarilo to, že sa mohli naplánovať podujatia, ktoré sa robia aj pred začiatkom leta. Keď sa však výzva zverejní až v apríli alebo v máji, tak vlastne stratíme pol roka," skonštatoval Balko.