Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V pohoriach Tatier prevláda prvý stupeň lavínového ohrozenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ráno bolo na horách prevažne jasno. Mierne sa ochladilo, teploty sa pohybovali od mínus jedného stupňa Celzia do siedmich stupňov.

Liptovský Hrádok 12. apríla (TASR) – V pohoriach Tatier aktuálne prevláda malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej a Malej Fatre už vzhľadom k nesúvislej snehovej pokrývke lavínové nebezpečenstvo nehrozí. TASR informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Na slnkom osvietených tatranských sektoroch bude podľa HZS v teplotnom vrchole dňa dochádzať k vytváraniu nových nátrží až pádu stredne veľkých lavín samovoľne. „V najvyšších polohách Tatier môžu byť v niektorých terénnych útvaroch nafúkané vankúše. Tie sa pod veľkým dodatočným zaťažením môžu uvoľniť,“ upozornil Žiak.

Ráno bolo na horách prevažne jasno. Mierne sa ochladilo, teploty sa pohybovali od mínus jedného stupňa Celzia do siedmich stupňov. Povrch snehovej pokrývky je podľa Žiaka rôznorodý. „Vo vrcholových miestach a na miestach, kde vietor prekonával terénne prekážky, je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu,“ priblížil. Doplnil, že sneh je zrána premrznutý, v priebehu dňa kašovatie a nie je nosný, ale veľmi brodivý.