Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V pohoriach Tatier prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ráno bolo na horách prevažne jasno, v Nízkych Tatrách s hmlou.

Liptovský Hrádok 10. apríla (TASR) - Vo všetkých pohoriach Tatier prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Tento stupeň platí hlavne od poludňajších hodín na východných, juhovýchodných, južných, juhozápadných svahoch so sklonom od 35 stupňov. TASR informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh obrovskou rýchlosťou sublimuje, no vykazuje aj známky oťažievania, čím vzniká potenciálne nebezpečenstvo vzniku základových lavín. "Na slnkom osvietených sektoroch bude v teplotnom vrchole dňa dochádzať k vytváraniu nových nátrží až pádu stredne veľkých lavín samovoľne," upozornil Žiak.

Ráno bolo na horách prevažne jasno, v Nízkych Tatrách s hmlou. Povrch snehovej pokrývky je podľa horských záchranárov rôznorodý - vo vrcholových miestach je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu, na záveterných stranách uložený vo vankúšoch a doskách. "Sneh v priebehu dňa kašovatie, stráca stabilitu a nie je nosný, ale veľmi brodivý. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti od orientácie nachádza nad hranicou 1000 metrov nad morom, v najvyšších polohách Tatier má aj zrána charakter nosný, prevažne vo forme kôry," doplnil Žiak.