Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Turizmus v TANAP-e počas zimy obmedzia, chcú ochrániť zvieratá

Na snímke kamzík vrchovský tatranský. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Po zimných mesiacoch sa od 15. júna budúceho roku budú môcť návštevníci vysokohorských turistických chodníkov opäť kochať na zdravej a silnej populácii kamzíkov a svišťov.

Vysoké Tatry 9. decembra (TASR) - V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa naplno prejavila zima a pre zvieratá nastáva náročný boj o prežitie v snehu a mrazoch, pri podstatne obmedzenom množstve dostupnej potravy. „Najznámejší symbol Tatier, kamzík vrchovský tatranský, si začiatok zimy spestril rujou, zatiaľ čo ďalší symbol svišť vrchovský tatranský už pár týždňov spí tvrdým spánkom vo svojich norách hlboko pod snehom,“ priblížil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Mimo upravovaných zjazdoviek si už niekoľko lyžiarov stihlo užiť prvú snehovú nádielku a to i napriek zvýšenému lavínovému nebezpečenstvu. „Aby sa predišlo možným negatívnym vplyvom pre všetky živočíchy, pre ktoré sú Tatry kolískou, kuchyňou aj spálňou, Správa TANAP upozornila listom Okresný úrad Prešov, odbor starostlivosti o životné prostredie, na potrebu sezónnej uzávery vybraných turistických chodníkov TANAP a na záujmy ochrany prírody a krajiny,“ zdôraznil Majko. Následne prebehlo správne konanie, ktorého výstupom je rozhodnutie o obmedzení vstupu verejnosti na niektoré turistické chodníky v TANAP. Ich zoznam je uvedený v príslušnom rozhodnutí vrátane mapovej prílohy.

Zmena v sezónnej uzávere oproti pôvodnej nastala v časti Tatranskej magistrály, a to na úseku červeno značeného chodníka Velické pleso - Batizovské pleso - Sedlo pod Ostrvou - Popradské pleso - rázcestie Trigan, ktorý nebude uzavretý ani pri snehovej pokrývke. Ďalšou zmenou je skrátenie uzávery v Juráňovej doline v katastri obce Vitanová, v úseku červeno značeného chodníka Juráňova dolina ústie - sedlo Pod Umrlou do 30. apríla 2018. Naopak Slavkovský štít, konkrétne modro značený turistický chodník Slavkovská vyhliadka - Slavkovský štít, je v termíne od 1. novembra do 14. júna 2018 uzavretý bez ohľadu na snehové podmienky. „Na ostatných turistických chodníkoch zostáva zimná sezónna uzávera platná tak, ako to bolo doteraz zaužívané,“ dodal Majko.

Po zimných mesiacoch sa od 15. júna budúceho roku budú môcť podľa neho návštevníci vysokohorských turistických chodníkov opäť kochať na zdravej a silnej populácii kamzíkov a svišťov. „Nakoľko sa vyskytujú len na malej časti Slovenska a nikde inde na svete, sú nielen naším, ale aj svetovým prírodným bohatstvom, ktoré sa nám určite oplatí zachovať pre budúce generácie,“ dodáva Majko a konštatuje, že k tomuto cieľu výrazne prispieva aj zimná sezónna uzávera vysokohorských turistických chodníkov v TANAP.