Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Tatrách bude snežiť, pravdepodobnosť pádu lavín sa zvýši

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier pretrváva v súčasnosti malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 12. novembra (TASR) - S predpokladaným snežením v najbližších dňoch sa zvyšuje aj nebezpečenstvo zosuvov lavín v Tatrách. Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby však upozornil, že už pri malom lavínovom nebezpečenstve môžu byť turisti ohrození.

„Počas poslednej periódy sneženia napadlo cez 50 cm nového suchého snehu, ktorý je momentálne dostatočne spevnený. Nepredstavuje preto výrazné nebezpečenstvo,“ uviedol Žiak. Dodal, že vo Veľkej a Malej Fatre má snehová pokrývka všeobecne malú hrúbku. „Hrebene a chrbty sú holé, sneh je sústredený do žľabov, múld a depresií,“ povedal.

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené, s hmlou. Ako informoval Žiak, za posledných 24 hodín pripadlo 10 cm nového suchého snehu vo všetkých pohoriach. Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je nerovnomerne rozložený, vplyvom silného vetra bol previaty na záveterne orientované svahy, terénne pasce a depresie. „Povrch snehovej pokrývky sa vplyvom oteplenia zmenil na vlhký až mokrý, vo vyšších polohách je najmä v tienistých miestach ešte zamrznutý a nosný,“ uzavrel.