Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí trvá mierna lavínová hrozba

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrozbu predstavuje najmä vetrom previaty sneh na severných svahoch a stranách pohorí.

Liptovský Hrádok 15. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Hrozbu predstavuje najmä vetrom previaty sneh na severných svahoch a stranách pohorí, ktorý je uložený vo forme nestabilných dosiek a vankúšov. V týchto miestach sa pri väčšom dodatočnom zaťažení môžu uvoľniť doskové lavíny, informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Odlišná situácia je vo Vysokých Tatrách, kde napadlo do 40 centimetrov nového snehu, hlavne vo východnej polovici a na severe. Tu je hlavným problémom nový prachový sneh, ktorý však padal rovnomerne bez vetra, čo je z hľadiska stability dobré. Častejšie sa tu však môžu vyskytnúť spontánne prachové lavíny," uviedol Krajčí.

Vo štvrtok ráno bolo na horách väčšinou jasno, s výnimkou Fatier. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 13 do mínus dva stupne Celzia. Fúkal slabý premenlivý severovýchodný vietor rýchlosťou do šesť metrov za sekundu (m/s), na hrebeňoch v nárazoch do 10 m/s. "Vo Fatrách a Nízkych a Západných Tatrách je sneh veľmi rôznorodý, na severných stranách pohorí je ufúkaný do snehových dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti, vo Vysokých Tatrách je prachový. Stále sa však dajú nájsť aj miesta s tvrdým zľadovateným snehom," uzavrel Krajčí.