Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo vysokohorskom teréne trvá už niekoľko dní mierna lavínová hrozba

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V stredu ráno bolo na horách prevažne zamračené alebo hmlisto, vo Vysokých Tatrách so snežením.

Liptovský Hrádok 14. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá už niekoľko dní mierne lavínové nebezpečenstvo. Hrozbu predstavuje najmä vetrom previaty sneh na severných svahoch a stranách pohorí, ktorý je uložený vo forme nestabilných dosiek a vankúšov. V týchto miestach je možné uvoľnenie doskových lavín. Informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Trochu odlišná je situácia vo Vysokých Tatrách, kde napadlo najviac nového snehu, hlavne vo východnej polovici a na severe. Tu je hlavným problémom nový prachový sneh, ktorý však padal rovnomerne bez vetra, čo je z hľadiska stability dobré,"
priblížil Krajčí. Upozornil však, že sa tu môžu častejšie vyskytnúť spontánne prachové lavíny.

V stredu ráno bolo na horách prevažne zamračené alebo hmlisto, vo Vysokých Tatrách so snežením. Teplota vzduchu sa podľa Krajčího pohybovala v rozpätí od mínus 15 do mínus dva stupne Celzia. „Sneh je veľmi rôznorodý, na severných stranách pohorí je ufúkaný do snehových dosiek, vo Vysokých Tatrách je prevažne prachový. Stále sa však dajú nájsť aj miesta s tvrdým zľadovateným snehom," uzavrel.