Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách hrozia lavíny

Členovia Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry idú na snežnom skútri po turistickom chodníku z Hrebienka na Zamkovského chatu, 10. decembra 2017. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V nedeľu ráno bolo na horách chladné, prevažne jasné počasie. Teploty dosahovali na vrcholoch hôr mínus 16 až mínus 12 stupňov Celzia, v stredných polohách mínus 10 až mínus sedem stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 10. decembra (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách, vo vysokohorskom teréne pohorí Slovenska, platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby pripadlo počas noci tri až päť centimetrov nového prachového snehu, ktorý v Tatrách previeva silný vietor a ukladá na záveterné svahy. "Sneh je ukladaný vo forme nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov a v týchto miestach je možné mechanicky uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení. Vo Fatrách je vietor, a tým aj prenos snehu slabší," uviedol Buliak.

V nedeľu ráno bolo na horách chladné, prevažne jasné počasie. Teploty dosahovali na vrcholoch hôr mínus 16 až mínus 12 stupňov Celzia, v stredných polohách mínus 10 až mínus sedem stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal prevažne severozápadný až západný vietor rýchlosťou päť až osem metrov za sekundu (m/s), v nárazoch miestami do 12 m/s. Vo Fatrách fúkal len mierny severozápadný vietor. Za poslednú periódu sneženia pripadlo 10 až 20 centimetrov nového snehu, ktorý je suchý, miestami prašan. Pod novým snehom sa nachádza stabilnejší, spevnený sneh, ktorý je na južných svahoch miestami tvrdý, dodal Buliak.