Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo vysokých horských polohách je iba malé lavínové nebezpečenstvo

Vysoké Tatry sa v týchto dňoch kúpu v slnku. Jeho východy vidia pracovníci observatória na Lomnickom štíte na Slovensku ako prví. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Dnes ráno prevládalo na horách polooblačné, teplé počasie. Teploty dosahovali aj v najvyšších polohách kladné hodnoty.

Liptovský Hrádok 6. mája (TASR) – Vo vysokých polohách (nad 1600 metrov nad morom) vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu. Vplyvom zamŕzania a rozmŕzania je snehová pokrývka na väčšine svahov dobre stabilizovaná.

Ako informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, situácia sa vplyvom kladných teplôt a dažďa môže mierne zhoršovať. "Očakávame iba malé spontánne lavíny, prípadne splazy z mokrého snehu. V ostatných polohách sú už len pozostatky posledného snehu, preto tu lavínové nebezpečenstvo nehrozí," doplnil Krajčí s tým, že tendencia lavínového nebezpečenstva bude počas dňa mierne stúpať.

Dnes ráno prevládalo na horách polooblačné, teplé počasie. Teploty dosahovali aj v najvyšších polohách kladné hodnoty. "Počas dňa očakávame oblačné, zamračené počasie, na viacerých miestach dážď alebo prehánky, možnosť búrky. Sneh je premočený v celom profile a výška snehovej pokrývky postupne klesá. Vo Fatrách sa sneh už takmer úplne roztopil. V ostatných pohoriach sa nachádza už iba v polohách nad 1600 metrov nad morom," uviedol Krajčí.