Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Tvárite sa ako spasitelia školstva, odkázal D. Čaplovič opozícii

Minister školstva Dušan Čaplovič Foto: TASR

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár poukázal na to, že práve ministerstvo školstva počas prvej Ficovej vlády rozbehlo nepripravenú reformu školstva, kvôli ktorej každý školský rok chýbajú učebnice.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Opoziční poslanci sa tvária ako spasitelia a záchrancovia slovenského školstva, no keď boli pri moci, o problémoch otvorene nehovorili. V parlamentnej rozprave tieto slová opozícii adresoval šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) „Na vážnosť problémov v školstve vás museli upozorniť učitelia,“ dodal minister.

Keď ako šéf školského parlamentného výboru pozval na jeho rokovanie školských odborárov, dnešní opoziční poslanci sa s nimi podľa Čaploviča odmietli stretnúť. Súčasná opozícia pritom podľa neho v minulosti spôsobila vážne problémy kvôli decentralizácii školstva.

„Vláda Roberta Fica považuje školstvo za prioritu,“ podčiarkol Čaplovič. Cieľom ministerstva je podľa neho zvýšenie kvality školstva a užšie prepojenie vzdelávania s potrebami praxe. Minister zhodnotil kroky, ktoré doposiaľ zrealizoval v kresle ministra. Od januára budúceho roka mu, podľa vlastných slov, začne platiť šesť zákonov, ďalší je v legislatívnom procese. Dodal, že okrem toho zriadil školskú štvorpartitu, zefektívnil čerpanie eurofondov a usiloval sa urobiť poriadok s chýbajúcimi učebnicami.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár poukázal na to, že práve ministerstvo školstva počas prvej Ficovej vlády rozbehlo nepripravenú reformu školstva, kvôli ktorej každý školský rok chýbajú učebnice. Opozičná poslankyňa Jana Žitňanská (nez.) uviedla, že táto reforma z dielne exministra školstva Jána Mikolaja (SNS) prešla aj vďaka poslancom Smeru, a tak aj oni nesú zodpovednosť za dnešný stav školstva.

Mimoriadnu schôdzu o stave školstva iniciovali opoziční poslanci z klubov SDKÚ-DS, KDH a Mostu-Híd. V úvode uviedli, že nechcú hľadať vinníka za problémy v školstve, ale hľadať riešenia.