Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Tvorba zákonov musí byť predvídateľnejšia

Na snímke reční predseda NR SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Michal Svítok

Na tomto tvrdení sa zhodol predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) so zástupcami združenia Via Iuris.

Bratislava 7. júla (TASR) – Tvorba zákonov musí byť predvídateľnejšia, zhodol sa predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) so zástupcami združenia Via Iuris. Zmenu pravidiel prijímania zákonov má priniesť novela rokovacieho poriadku. Pripraviť ju má počas leta parlamentný ústavnoprávny výbor.

Pellegrini predstavil Via Iuris niektoré z pripravovaných zmien. Medzi nimi napríklad lehotu, počas ktorej by musel byť zverejnený pozmeňovací návrh poslanca predtým, ako ho predloží plénu na schválenie. Podľa Pellegriniho by mohol byť pozmeňujúci návrh dopredu zverejnený aspoň niekoľko hodín alebo dní. "Aby ktokoľvek, kto má možnosť, upozornil na prípadný problém," doplnil Pellegrini.

Ak by to platilo, poslanci by už nemohli na poslednú chvíľu tesne pred hlasovaním prísť s rozsiahlym niekoľkostranovým pozmeňovacím návrhom, ktorý neraz zásadným spôsobom mení pôvodný návrh zákona. Vďaka súčasným pravidlám sa neraz stalo, že poslanci tesne pred hlasovaním dostali takýto návrh a hneď o ňom hlasovali bez toho, aby mali čas na preštudovanie. Viacerí kritizovali, že takto nevedia, o čom hlasujú. Pellegrini je za to, aby sa pozmeňujúce návrhy predkladali včas, a nie na poslednú chvíľu.

Predseda parlamentu si vie predstaviť, že by vďaka zmenám mohol celý proces prijímania zákonov trvať dlhšie ako v súčasnosti. "Možno by sme nemuseli prijímať zákony za 28 dní, ale napríklad za 45," poznamenal. Viac času by mohlo podľa neho poslúžiť aj verejnosti, ktorá by mohla lepšie sledovať celý proces a upozorňovať na prípadné nedostatky návrhov zákonov.

Národná rada bude musieť podľa kancelárie tiež upraviť svoj informačný systém, aby bol kompatibilný so systémom ministerstva spravodlivosti. Tak podľa nej budú môcť všetci vidieť, kto predložil pripomienku k zákonu, či bola akceptovaná, alebo nie a ako zákon vyzerá po jej zapracovaní.