Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Týraným ženám pomôže nová Národná linka pre ženy zažívajúce násilie

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Podľa celoeurópskeho prieskumu o násilí páchanom na ženách bolo počas svojho dospelého života fyzickému alebo sexuálnemu násiliu vystavených celkovo 34 percent žien.

Bratislava 28. januára (TASR) - Ženy, ktoré zažívajú násilie alebo sú ním ohrozené, budú môcť po novom dostať odbornú pomoc na Národnej nonstop linke pre ženy zažívajúce násilie. Tá je súčasťou pripravovaného systému podporných služieb, ktorý okrem iného zahŕňa efektívnu pomoc zdravotníkov, polície a špecializovaných sociálnych služieb. Linka pre ženy, zažívajúce násilie alebo ohrozené násilím, bude bezplatná a bude fungovať nepretržite.

Pomoc na krízovej linke budú poskytovať vyškolené odborníčky. "Cieľom je, aby ohrozená žena dostala adekvátnu a efektívnu pomoc bez bagatelizácie násilia a obviňovania ženy za násilie, za ktoré je zodpovedný ten, kto ho pácha, a nie žena, ktorá je mu vystavená. To je akútny problém žien, ktoré zažívajú násilie," povedala riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silvia Porubänová.

Krízová linka bude súčasťou integrovaného systému pomoci. "Na jej prevádzke budeme aktívne spolupracovať – vzájomným odovzdávaním informácií a skúseností a do budúcna aj pri nastavení pravidiel vzájomného prepájania hovorov,“ priblížil riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Igor Brizlák. OS ZZS dnes podpísalo s inštitútom memorandum o spolupráci. Tá je súčasťou národného projektu „Prevencia a eliminácia násilia na ženách".

Podľa celoeurópskeho prieskumu o násilí páchanom na ženách, ktorý v roku 2012 realizovala Agentúra Európskej únie pre základné práva, bolo počas svojho dospelého života (od svojich 15 rokov doteraz) fyzickému alebo sexuálnemu násiliu vystavených celkovo 34 percent žien. Dvadsaťtri percent žien zažilo takéto násilie od svojich partnerov.

Národný projekt „Prevencia a eliminácia násilia na ženách“ je financovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Brizlák: "Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby sa zásadne podieľalo na príprave poradkýň, ktoré budú pracovať na tejto linke. Táto linka má byť súčasťou integrovaného systému podpory alebo záchrany práve pre tieto ženy, ktoré sa ocitnú v situácii, že sú vystavené nejakému násiliu, najmä v blízkych vzťahoch."