Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Účasť ministrov za SNS na rokovaní vlády je otázna

Na archívnej snímke vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) a vpravo minister brany SR Peter Gajdoš (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

V niektorých médiách sa objavila informácia, že predseda SNS Andrej Danko požiadal svojich koaličných partnerov Smer-SD a Most-Híd o odloženie rokovania kabinetu do času, kým nezasadne koaličná rada.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Účasť ministrov za SNS na stredajšom (23.8.) rokovaní vlády je otázna. Šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná nepríde, má zdravotné problémy. Minister obrany Peter Gajdoš a odchádzajúci šéf rezortu školstva Peter Plavčan na otázky TASR nereagovali.

"Pani ministerka Matečná je tento týždeň na rekonvalescencii so zlomeninou nohy. Účasť na tohtotýždňovej vláde neplánovala," napísal hovorca rezortu Vladimír Machalík. Na otázku, či je možné, že Matečnú zastúpi niektorý zo štátnych tajomníkov, neodpovedal.

V niektorých médiách sa objavila informácia, že predseda SNS Andrej Danko požiadal svojich koaličných partnerov Smer-SD a Most-Híd o odloženie rokovania kabinetu do času, kým nezasadne koaličná rada. Zároveň informoval, že jeho ministri na vládu neprídu. Koaličná rada sa má zísť v piatok 25. augusta. Smer-SD a Most-Híd oznámili, že ich ministri sa stredajšieho rokovania vlády zúčastnia.

Koalícia je už dva týždne v kríze. Po prepuknutí kauzy rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva predseda SNS Andrej Danko vypovedal k septembru koaličnú zmluvu. Lídri Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd sa následne stretli a zhodli, že voči ich vláde neexistuje alternatíva a majú záujem pokračovať ďalej.

SNS cez médiá následne zverejnila požiadavky, lídri sa už na oficiálnom rokovaní nezišli. Oznámili však, že sa dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve. Dohoda mala byť aj na tom, že minister školstva Peter Plavčan má pre kauzu rozdeľovania eurofondov skončiť vo funkcii.

K odchodu ho minulý týždeň vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD), Danko to akceptoval, hoci pôvodne hovoril o podraze. Potom si vzal štyri dni na premýšľanie, ako ďalej v koalícii a či vôbec pokračovať v politike.

Plavčan vo štvrtok (17.8.) oznámil, že odstupuje, dosiaľ nepovedal, ku ktorému dňu. Danko ešte nepovedal meno jeho nástupcu ani sa po odmlke oficiálne nevyjadril ku koalícii. Údajne ešte nie je na Slovensku. Smer-SD a Most-Híd zdôrazňujú, že odmietajú predčasné parlamentné voľby. Fico deklaroval záujem pokračovať v tejto zostave.