Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Účastníci Národného výstupu na Kriváň 2017 vyštartovali skoro ráno

Postupujúca lykožrútova kalamita vo Vysokých Tatrách ničí stromy - v Kôprovej doline - národná prírodná rezervácia Nefcerka, vpravo Kriváň. Foto: TASR/Adriána Antošková

Okrem oficiálne prihlásených účastníkov môže na Kriváň dnes vystúpiť ktokoľvek, no pamätný odznak dostane iba v prípade, ak bude mať výstupový lístok.

Podbanské 19. augusta (TASR) - Päťsto oficiálnych účastníkov jednodňového Národného výstupu na Kriváň začalo dnes v skorých ranných hodinách túru na tento majestátny prírodný symbol Slovenska. Hymnu, ktorá je tradičnou súčasťou podujatia, si na vrchole spoločne zaspievajú o 11.00 h.

"Dúfame, že nám počas tohto ročníka vydrží počasie, nakoľko máme skúsenosti z minulosti, že nás zastihla búrka. Pre ľudí, ktorí nie sú zvyknutí pohybovať sa v nepriaznivom počasí vo vysokohorskom prostredí, bolo to dosť náročné a vracali sa vystrašení. Je dôležité zobrať si so sebou aj pršiplášť a bundu," povedal pre TASR Ján Kamien, predseda spoluorganizátorského Klubu slovenských turistov Liptova.

Okrem oficiálne prihlásených účastníkov môže na Kriváň dnes vystúpiť ktokoľvek, no pamätný odznak dostane iba v prípade, ak bude mať výstupový lístok. "Chodníky sú aj počas národného výstupu otvorené pre každého. Každoročne sa na nich stretáme s ďalšími stovkami domácich i zahraničných návštevníkov našich veľhôr," doplnil Kamien.

Pokračovanie tradičného Národného výstupu na Kriváň sa dnes ponesie nielen v duchu štúrovskej tradície, ale aj v znamení jubilejného 200. výročia narodenia národovca Jozefa Miloslava Hurbana. "Štúrovci vystúpili na Kriváň, aby posilnili myšlienku slovanskej vzájomnosti a slovenskosti. My v tomto pokračujeme, preto sme sa tu spoločne zišli," doplnil riaditeľ Členského ústredia Matice slovenskej Martin Fejko.

"Národný výstup dnes absolvujem prvý raz. Neviem čo ma čaká, ale teším sa na tú elektrizujúcu atmosféru, keď si všetci spoločne zaspievame hymnu. Určite bude príjemné aj posedenie po výstupe večer pri ohníku," vyjadril sa Lukáš Konupka z Liptovského Mikuláša, ktorý vyrazil z Podbanského ráno o 6.30 h.