Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Exučiteľa matematiky odsúdili za sexuálne zneužívanie maloletých

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnešný verdikt je právoplatný a nie je možné voči nemu sa odvolať.

Bratislava 28. mája (TASR) - Krajský súd v Bratislave (KS) dnes odsúdil 75-ročného dôchodcu Milana Maxiána - bývalého učiteľa matematiky a spoluautora viacerých učebníc, za sexuálne zneužívanie mladých chlapcov nepodmienečne na dva roky.

Trest by si mal exučiteľ odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Senát KS mu zároveň nariadil aj ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou. Dnešný verdikt je právoplatný a nie je možné voči nemu sa odvolať.

KS BA na svojom dnešnom verejnom zasadnutí tak zrušil minuloročný októbrový verdikt Okresného súdu Bratislava 1. "Nižší súd uložil obžalovanému neprimeraný nízky podmienečný trest," skonštatoval dnes predseda trojčlenného senátu KS v BA. Maxián sa dnešného verdiktu nezúčastnil a dal svojmu obhajcovi súhlas, aby sa verejné zasadnutie KS vykonalo v jeho neprítomnosti.

S chlapcami sa Maxián, ktorý je médiami označovaný za matematického guru, zoznamoval predovšetkým v nákupných centrách. Štyria z nich tvrdili, že si ich vodil do svojho bytu v Bratislave a tam s nimi stváral sexuálne neprístojnosti.

Okresný súd Bratislava I 10. októbra minulého roku pôvodne uznal obžalovaného Maxiána vinným zo zločinov sexuálneho zneužívania a prečinov ohrozovania mravnosti a odsúdil ho k úhrnnému trestu odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní piatich rokov. Súčasne obžalovanému uložil probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe. Zároveň obžalovanému uložil povinnosť podrobiť sa v skúšobnej dobe psychoterapii. Súd obžalovanému uložil aj sexuologické ochranné liečenie ambulantnou formou. Maxián vtedy priznal vinu a Okresný súd Bratislava 1 nevykonával teda dokazovanie, len rozhodoval o výške trestu. Skutkov sexuálneho zneužívania sa mal dopustiť v piatich prípadoch pred približne šiestimi rokmi.

V minulosti bol učiteľ už dva razy súdne trestaný. Voči verdiktu nižšieho súdu podal odvolanie okresný prokurátor, ako aj otec jedného zo zneužitých chlapcov. Mladík má problémy so spánkom, utrpel psychickú traumu a doteraz pociťuje následky.

Bývalý učiteľ matematiky má byt na prvom poschodí 10-poschodového domu v lukratívnej časti bratislavského Starého Mesta, do ktorého si vozil chlapcov. Čo sa tam dialo, opísal polícii dnes 18-ročný mladík z bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Napísal nedávno portál čas.sk. "Mal som vtedy 12 alebo 13 rokov. Odviezol ma z nákupného centra k nemu domov, ponúkol mi alkohol, obchytkával ma v rozkroku a pobozkal na pery. Potom mi dal 15 eur. Asi o pol roka neskôr som bol u neho zas. Vyzliekli sme sa, onanovali a pozerali porno. Dostal som 25 eur," povedal na polícii chlapec.

V podobnom duchu o asi deviatich stretnutiach s Maxiánom vypovedal aj jeho starší brat. Aj tretí chlapec, ktorý mal pred rokmi tiež menej ako 15, rozprával na polícii o sexuálnych nepríjemnostiach prežitých v byte Maxiána. Chlapec dnes býva s rodičmi v dedine okresu Levice. "Nemal som vtedy ešte 15 rokov. Stretávali sme sa raz do týždňa asi 2 roky. Dával mi od troch do 10 eur," povedal štvrtý mladík, ktorý žije v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Maxián si vyberal chlapcov zo sociálne slabších rodín. Uviedol mimo iného čas.sk.