Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Učitelia odovzdali svoju petíciu na Úrade vlády

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Učitelia v petícii žiadajú zvýšenie svojich platov, ako aj odborných zamestnancov tak, aby nástupný plat učiteľa bol 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve.

Bratislava 14. júna (TASR) – Učitelia, ktorí od mája minulého roka zbierali podpisy pod petíciu za vyššie platy a investície v školstve, ju dnes odovzdali v podateľni Úradu vlády SR. Petíciu podpísalo takmer 56.000 ľudí. Jej iniciátor a predseda Nových školských odborov (NŠO) Ľudovít Sebelédi hovorí, že prevažnú väčšinu tvoria podpisy učiteľov.

"Očakávame, že pán minister túto masu zohľadní v tom, že nás prizve do štvorpartity, aby sme vedeli viesť dialóg. Sme učitelia z praxe, vieme, ako to naozaj vyzerá spoza katedry, nie spoza úradníckeho stola," vyhlásil Sebelédi. Učitelia z petičného výboru budú čakať, že ich minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) požiada o stretnutie, urobiť by tak podľa nich mal do desať dní. "Ak sa neozve, jeho voliči to budú vedieť prostredníctvom našej stránky a médií, aby si utvorili obraz, kto nás zastupuje vo vláde," doplnil.

"Zlaté padáky" pre manažment štátnych podnikov podľa Sebelédiho svedčia o tom, že vyhlásenia vlády o nedostatku peňazí sú len recesiou. "Znamená, že peniaze sú, len sú rozdeľované inak, ako by rozdeľované mali byť. 170.000 eur ako odmena za 14-mesačnú prácu by pre učiteľa znamenala 25 rokov tvrdej poctivej práce za katedrou. Za to musí ísť niekto sedieť," podčiarkol Sebelédi.

Učitelia v petícii žiadajú zvýšenie svojich platov, ako aj odborných zamestnancov tak, aby nástupný plat učiteľa bol 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Nástupný plat učiteľa je v súčasnosti asi 500 eur. Požadujú tiež to, aby vláda do školstva investovala aspoň šesť percent HDP. Okrem toho chcú pedagógovia možný odchod do dôchodku vo veku 56 rokov alebo po 30 rokoch odpracovaných v školstve. Ich poslednú požiadavku - zrušenie sedemročnej lehoty platnosti kreditov, ktoré učitelia zbierajú za vzdelávacie kurzy, už splnila predchádzajúca vláda, aj keď zákon, ktorý lehotu zrušil, začne platiť až na budúci rok.