Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Učitelia by mali začínať s platom, aký dostávajú priemerní absolventi

Učiteľka Foto: TASR/František Iván

V návrhu správy o stave školstva na Slovensku to uvádza ministerstvo školstva. Návrh predložilo parlamentu.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Začínajúci učitelia by mali zarábať toľko, koľko priemerne dostanú v prvom zamestnaní ostatní absolventi vysokých škôl. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR to uvádza v návrhu správy o stave školstva na Slovensku, ktorý predložilo parlamentu. Minulý týždeň návrh zverejnil portál hnonline.sk. Nástupný plat učiteľa sa momentálne pohybuje na úrovni 500 eur.

Rezort chce podľa návrhu správy "postupnými krokmi zvyšovať platy učiteľov tak, aby priemerný plat učiteľov s vysokoškolským vzdelaním dosiahol najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelávanie". Za zlepšenie svojho ohodnotenia zorganizovali učitelia koncom minulého roka najväčší štrajk v histórii Slovenska. Školskí odborári požadovali zvýšenie tarifných platov o 10 percent, od vlády dostali o päť percent viac.

Ak sa chce Slovensko dostať na priemernú úroveň krajín OECD vo výdavkoch investovaných do regionálneho školstva do piatich rokov, musí zvyšovať ich objem na túto oblasť medziročne priemerne asi o 140 miliónov eur. "Zvýšenie verejných prostriedkov do regionálneho školstva je v prvom rade nevyhnutné na riešenie nízkeho finančného ocenenia učiteľov. Treba si jednoznačne uvedomiť, že pokiaľ k nemu nepríde, zostanú plány na rozvoj a skvalitnenie školstva iba na papieri," konštatuje správa.

Zvýšenie platov učiteľov by podľa rezortu malo pomôcť zvýšiť atraktivitu učiteľského povolania na Slovensku. Pre dosiahnutie tohto cieľa sa tiež treba pri výbere uchádzačov o povolanie učiteľa orientovať na najlepších absolventov stredných škôl. Ministerstvo v správe tiež uvádza, že pri štúdiu učiteľstva by sa mala zabezpečiť "vysoká miera náročnosti".