Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Učitelia počas štrajku nebudú sedieť doma, tvrdí Kočan

Na snímke vpravo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a a Branislav Kočan z ISU počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní v Bratislave 21. januára 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Ak sa cez víkend nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok 25. januára do ostrého časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené.

Bratislava 22. januára (TASR) - Počas ohláseného štrajku učitelia nebudú sedieť doma. Chcú sa zapojiť do dobrovoľníckych aktivít. Informoval o tom Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá ohlásila na pondelok 25. januára ostrý, časovo neobmedzený štrajk.

"Rozmýšľame nad rôznymi takými aktivitami, ako by sme napríklad mohli skrášliť nejaký verejný priestor. Budeme sa snažiť komunikovať s neziskovými organizáciami a nechceme rozhodne sedieť doma," uviedol Kočan po štvrtkovom (21.1.) rokovaní s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD). Učitelia sa zídu v pondelok aj na Námestí SNP v Bratislave, kde bude od 11.00 h prebiehať demonštrácia.

Ak sa cez víkend nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok 25. januára do ostrého časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené. Nespokojní učitelia sa totiž vo štvrtok nedohodli s ministrom školstva na splnení svojich požiadaviek.

Štát žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.