Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Učitelia pôjdu do ulíc, chcú upozorniť na nesplnené sľuby politikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Učitelia pripravujú aj akcie na september.

Bratislava 29. júna (TASR) – Nespokojní učitelia chcú opäť vyjsť do ulíc. Na piatok 1. júla organizujú protestný pochod centrom Bratislavy. Chcú tak upozorniť na nesplnené sľuby politikov a nevypočuté odporúčania Európskej komisie a OECD pre oblasť školstva. Ak nedôjde k zlepšeniu situácie, učitelia sú pripravení opäť pristúpiť aj k prerušeniu práce.

Prvého júla začína predsedníctvo SR v Rade EÚ. "V tento deň upozornime na všetky tieto nesplnené sľuby a jednak nevypočuté odporúčania, voči ktorým je premiér a minister financií stále hluchý a slepý," uviedol dnes Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá protestnú akciu organizuje. ISU stála aj na začiatku roku za šesťtýždňovým štrajkom učiteľov.

ISU uviedla, že vláda ignoruje výzvy Európskej komisie a odporúčania OECD, aby navýšila financie do školstva či zatraktívnila povolanie učiteľa. Do dnešného dňa ISU taktiež nedostala oficiálnu odpoveď, prečo neboli doteraz splnené jej požiadavky. A to navýšenie platov v roku 2016 o 140 eur, vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl či zmeny v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov.

Samotný pochod za začne o 13.00 h na Kollárovom námestí v Bratislave. Odtiaľ sa zhromaždenie presunie smerom na Obchodnú ulicu až na Rybné námestie. Protest podľa organizátorov podporili ďalšie stavovské organizácie v školstve.

Učitelia pripravujú aj akcie na september. Ak nedôjde k splneniu požiadaviek, učitelia sú opäť pripravení prerušiť prácu, a to symbolicky 13. septembra. V tento deň pred štyrmi rokmi bol totiž ostrý štrajk učiteľov. Všetko však podľa ISU bude záležať aj od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie. Školskí odborári totiž budú žiadať v rámci kolektívneho vyjednávania na rok 2017 zvýšenie platov učiteľov o 25 percent, tak ako to predpokladá deklarácia, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve ešte vo februári tohto roku.

Rezort školstva v reakcii uviedol, že minister Peter Plavčan (nominant SNS) od nástupu do funkcie ponúka učiteľom spoluprácu na rozvoji slovenského školstva a na riešení problémov, vrátane nedostatočného financovania, ktoré ho dlhodobo trápia. "Zároveň zdôrazňuje, že každý má právo na prezentáciu svojich názorov, ale aj zodpovednosť za dôsledky svojich činov. Niektorí zástupcovia učiteľov, zďaleka však nie všetci, sa sústreďujú vo svojich prejavoch výlučne na problém zvyšovania finančných prostriedkov do školstva, a to najmä na zvyšovanie platov, pričom riešenie všetkých ostatných problémov pokladajú za druhoradé a prakticky odmietajú o nich aj diskutovať," uviedlo ministerstvo.

Platy sa im zvýšia o šesť percent

Učitelia na základných, stredných a vysokých školách budú mať od septembra 2016 vyšší plat o šesť percent. Prilepšenie im prináša novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Novelu predložil minister školstva. Plní tak dva záväzky z Programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020. V časti regionálne školstvo sa vláda zaviazala, že vykoná legislatívne úpravy pre zvýšenie taríf pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1. septembra 2016 v priemere o šesť percent. Od 1. januára 2018 by sa platy mali zvyšovať každoročne o rovnakú mieru, a to za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania. K rastu platov sa vláda zaviazala aj v prípade pedagógov na vysokých školách.

Právna norma pritom zavádza osobitnú stupnicu platových taríf pre učiteľov vysokých škôl. V súčasnosti sa totiž podľa jednej osobitnej stupnice odmeňujú spoločne vysokoškolskí učitelia, výskumní a vývojoví zamestnanci a zdravotnícki zamestnanci, ktorí nie sú odmeňovaní podľa osobitného predpisu.

Zvýšenie platov učiteľov základných, stredných a vysokých škôl by malo v tomto roku stáť 32,5 milióna eur. Najväčšiu položku zaplatí štát, 6,5 milióna eur obce a viac ako 330.000 eur samosprávne kraje. So šesťpercentným rastom zárobkov boli nespokojní učitelia. Materiál predložil minister na vládu s rozporom. S novelou nesúhlasilo Združenie miest a obcí Slovenska, Konfederácia odborových zväzov, Slovenská akadémia vied, Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Slovenská komora učiteľov, Asociácia stredných zdravotníckych škôl a Asociácia výchovných poradcov.

Slovenská komora učiteľov naďalej žiada do konca tohto roka zvýšiť platy pedagógov o 140 eur. Podľa jej šéfa Vladimíra Crmomana by sa tým zvýšila atraktivita učiteľského povolania.