Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Učitelia požiadajú A.Kisku, aby zákon o zriaďovateľoch nepodpísal

Prezident SR Andrej Kiska, archívne foto Foto: TASR - Michal Svítok

Prezidenta žiadajú o vrátenie školského zákona späť do parlamentu aj zástupcovia iniciatívy Študent - Aliancia stredoškolákov, ktorí taktiež nesúhlasia so zmenami pri voľbe riaditeľov.

Bratislava 1. júla (TASR) – Posilnenie právomocí zriaďovateľov verejných škôl pri voľbe riaditeľov, ktoré v utorok (30.6.) 82 hlasmi odsúhlasili poslanci Národnej rady SR, vnímajú učitelia ako zlý signál smerom k školskej samospráve. Podľa viceprezidenta Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimíra Crmomana sa preto chcú pedagógovia obrátiť na prezidenta SR Andreja Kisku, aby novelu školského zákona nepodpísal a vrátil ho späť do parlamentu.

"Teraz skoncipujeme list a určite ho oslovíme a budeme ho žiadať, aby vrátil zákon späť do parlamentu," povedal pre TASR Crmoman. Učitelia chcú zároveň pokračovať v petícii proti posilňovaniu právomocí zriaďovateľov, ktorú spustili približne pred dvomi týždňami. "V každom prípade to nevnímame ako koniec tohto procesu. Budeme sa teraz snažiť získať čo najviac podpisov pod výzvu a budeme sa snažiť to ďalej propagovať. Zrejme nielen cez internet, ale aj fyzicky," dodal viceprezident SKU.



Prezidenta žiadajú o vrátenie školského zákona späť do parlamentu aj zástupcovia iniciatívy Študent - Aliancia stredoškolákov, ktorí taktiež nesúhlasia so zmenami pri voľbe riaditeľov. "Vo viacerých školách na Slovensku je problém práve s politickými nomináciami. V takomto prípade však môžu politické strany do našich škôl chodiť rovno hlavným vchodom," uvádzajú zástupcovia iniciatívy vo vyhlásení.

Voľba riaditeľov verejných škôl sa má zmeniť tak, že zriaďovateľ bude musieť svoj nesúhlas s kandidátom, ktorí uspel v prvom kole, písomne zdôvodniť. Následne sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Ak zriaďovateľ nebude akceptovať ani nového kandidáta, bude mať ešte možnosť obrátiť sa na miestne zastupiteľstvo s návrhom na vyslovenie nesúhlasu. Na to, aby riaditeľ vymenovaný nebol, budú potrebné minimálne tri pätiny hlasov poslancov príslušného zastupiteľstva. Ak ich primátor, starosta či predseda VÚC nezíska, kandidáta na riaditeľa už bude musieť na päť rokov vymenovať. Ak však presvedčí dostatok poslancov, že kandidát nie je vhodný, ďalší výber riaditeľa už nebude v réžii rady školy, ale pôjde sa cez výberové konania na základe zákona o výkone prác vo verejnom záujme.

Zmeny by mali v platiť od septembra.