Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Učitelia: Za štrajkovou pohotovosťou nestojí žiadna politická strana

Na snímke v popredí prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman a vľavo učiteľ z Bratislavy Miloš Kmeť. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister školstva aj predseda parlamentu v utorok uviedli, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je politicky motivovaná aktivita.

Bratislava 13. januára (TASR) – Za organizáciou aktivít učiteľských iniciatív a štrajkovej pohotovosti nikdy nestála a nestojí žiadna politická strana. Týmito slovami reagovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na utorkové (12.1.) slová predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), ktorí za aktivitami učiteľov vidia politickú akciu.

Učitelia považujú vyhlásenia oboch politikov za nepravdivé, účelové a neopodstatnené. "ISU je apolitické neformálne hnutie učiteľov, ktoré dlhodobo poukazuje na problémy v školstve," uviedli. Pripomenuli, že v roku 2012 vstúpili do štrajku, ktorý organizovali školskí odborári, a potom pokračovali v štafetovom štrajku. Vo výzvach na zlepšenie financovania školstva pokračovali aj v rokoch 2013 a 2014. Na jeseň 2015 upozornili vládu na neudržateľnosť situácie sériou protestných akcií. "Súčasná vláda však naše požiadavky dlhodobo ignoruje. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti preto nemožno nijako dávať do súvislosti s blížiacimi sa voľbami," dodávajú.

ISU taktiež pripomína, že mandát vlády SR a Národnej rady SR sa končí až uplynutím volebného obdobia. "V minulosti sme boli svedkami toho, že vláda aj parlament vedia konať veľmi rýchlo a efektívne. Dúfame preto, že vláda a parlament budú konať tak, aby sa im podarilo odvrátiť hrozbu prípadného štrajku," dodáva ISU.

Draxler v utorok uviedol, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je politicky motivovaná aktivita. "Jeden z organizátorov tejto akcie sa ani netají tým, že cieľom tejto iniciatívy je znížiť preferencie strany Smer-SD," uviedol šéf rezortu školstva. Učiteľov vyzval, aby sa nenechali ovplyvniť touto politickou aktivitou. V podobnom duchu reagoval aj predseda parlamentu Pellegrini, ktorý vyzval učiteľov, aby nepodľahli politickým tlakom a nedali sa vtiahnuť do politického boja niektorých politických strán.

To, že za vyhlásením štrajkovej pohotovosti je politika, podľa Pellegriniho vidno na vyjadreniach predsedu Nových školských odborov (NŠO) a člena iniciatívy Ľudovíta Sebelédiho. Ten podľa neho v jednom z rozhovorov povedal, že výsledkom štrajku by mohlo byť aspoň päťpercentné zníženie preferencií strany Smer-SD. Predseda parlamentu pripomenul, že Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov (SKU) sa nachádza na kandidátke opozičnej strany OĽaNO.

Sebelédi reagoval, že jeho slová boli vytrhnuté z kontextu a zároveň uviedol, že za zlepšenie spoločenského a ekonomického postavenia pedagógov sa vytrvalo angažuje od roku 2011. Sopko reagoval, že SKU, ktorej je viceprezidentom, sa nepodieľala na organizácií protestných akcií na jeseň 2015 a ani sa nijako nepodieľa na vyhlásení štrajkovej pohotovosti. "Spájanie mojej osoby a SKU s aktivitami ISU preto považujem za účelové a zavádzajúce," dodal v dnešnom stanovisku. Podľa jeho slov SKU v zmysle svojich stanov a cieľov bude podporovať všetky zákonné aktivity, ktoré majú za cieľ ochranu práv a záujmov pedagogických a odborných zamestnancov v slovenskom školstve.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.