Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Učitelia prišli vláde pripomenúť, aby v otázke školstva nebola ticho

Učitelia pred Úradom vlády na Námestí slobody v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa vlastných slov chcú odkázať premiérovi, že v predchádzajúcich štyroch rokoch sa o školstve hovorilo málo.

Bratislava 3. februára (TASR) - Pripomeňme im, že sme tu a oni sú tu na to, aby spravili všetko pre to, aby slovenské školstvo bolo lepšie. S takouto výzvou dnes prišlo pred Úrad vlády SR v Bratislave protestovať približne 150 učiteľov.

S papierom, na ktorom bolo napísané SOM UČITEĽ čakali pedagógovia na ministrov, ktorí sa schádzali na dnešné zasadnutie vládneho kabinetu. Zhromaždenie malo formu tichého protestu. Podľa Branislava Kočana z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) tak chceli pedagógovia vyjadriť i to, že ticho je aj vláda. "Je to aj odkaz premiérovi, že v predchádzajúcich štyroch rokoch sa o školstve hovorilo málo, nebola to celospoločenská téma. Všetky tie problémy sa dusili pod pokrievkou a to, čo sa teraz deje, je toho dôsledkom," uviedol pre TASR. "Vláda mlčí aj teraz o tom, ako chce riešiť súčasnú situáciu, keď aj dnes štrajkuje 8000 učiteľov a nie je zabezpečený hladký priebeh výchovno-vzdelávacieho procesu," dodal Kočan.

Podľa jednej z prítomných učiteliek symbolizuje dnešný tichý protest varovný prst. "Chceme vyjadriť, že školstvom preteká množstvo peňazí úplne inak, ako by malo a my vidíme, čo sa deje," povedal pani Gabriela z Bratislavy.

Pedagógov prišli aj na dnešné zhromaždenie podporiť rodičia žiakov. "Chodím na tieto protesty už od začiatku štrajku preto, lebo mám dve školopovinné deti a chcem, aby sa učili v kvalitných školách. Zároveň som solidárny s požiadavkami učiteľov, ktorí bojujú o svoju dôstojnejšiu existenciu," povedal jeden z nich.

Učitelia dnes organizujú v rámci svojho celoslovenského protestu aj ďalšie verejné stretnutia. Demonštrácia je naplánovaná popoludní v Ružomberku, stretnutia s verejnosťou v Trebišove, Levoči, Michalovciach, Poprade či Košiciach. Svoj protest proti nedostatočnému financovaniu školstva aj dnes vyjadria verejno-prospešnými aktivitami. Napríklad v Stupave sa pustia do zveľaďovania mestského parku.

O súčasnej situácii v školstve a požiadavkách učiteľov rokoval v utorok (2.2.) Výbor NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport, pričom z viac ako dvojhodinovej diskusie vyplynulo, že problematika učiteľských platov a financovania školstva sa má riešiť až po marcových parlamentných voľbách. Členovia výboru odhlasovali výzvu pre všetky kandidujúce politické strany, aby deklarovali verejný záväzok prijať národný vzdelávací program na roky 2016 až 2020 s časovým harmonogramom aj potrebným finančným zabezpečením. Poslanci zároveň konštatovali, že riešenie problémov v školstve nahromadených za celú históriu SR vyžaduje pokračovanie v začatých zmenách naprieč celým politickým spektrom.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

RUŽOMBEROK: Iniciatívu slovenských učiteľov prišlo podporiť viac ako 200 ľudí

Viac ako 200 štrajkujúcich prišlo dnes do centra Ružomberka vyjadriť svoju nespokojnosť so stavom v slovenskom školstve. Okrem učiteľov z najbližšieho okolia merali cestu do metropoly dolného Liptova aj pedagógovia z Martina, Banskej Bystrice, Levíc či z Oravy.

"Učitelia v Ružomberku sú zomknutí. Neustále sa k nám pridávajú ďalšie školy, čo je dobrý znak. Znamená to, že učiteľom a riaditeľom škôl záleží na zmene celého školstva," povedala pre TASR Mária Peťová, predsedníčka Iniciatívy ružomberských učiteľov a učiteľka z Diagnostického centra Ružomberok. Dobrú náladu medzi pedagógmi v Ružomberku potvrdila aj členka štrajkového výboru Mária Grafová. "Učitelia si zo svojho platu nemôžu dovoliť štrajkovať po celý čas. Skúšame preto taktiku, striedame sa. V školách sú urobené rozpisy, chceme však vydržať čo najdlhšie," uviedla.

V susednom Liptovskom Mikuláši podporili myšlienku Iniciatívy slovenských učiteľov len dve školy. Podľa ružomberskej iniciatívy je to spôsobené tým, že v meste sa nenašla osoba, ktorá by všetkých stiahla so sebou. "V Bratislave sa takí ľudia našli najskôr, v Ružomberku sme sa tiež spojili a v Mikuláši sa to začína prebúdzať práve teraz. Ide to všetko postupne," dodala Grafová.

Víziou učiteľských protestov je skvalitnenie celého školstva. "Cieľom je, aby riaditelia vedeli zaplatiť učiteľov, aby nemuseli chodiť poobede do druhej práce a mohli sa venovať na 100 percent len svojim žiakom. Tiež chceme, aby sa zmenil hlúpy kreditový systém, ktorý riešime od roku 2011. Ten systém nepomáha školstvu, len z neho tečú peniaze do súkromných vreciek," vysvetlil predseda Nových školských odborov a člen štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov Ľudovít Sebelédi s tým, že v budúcnosti bude Slovensko musieť investovať do vzdelania detí, nie do polície a armády.

Počet štrajkujúcich škôl sa opäť znížil,v dvoch krajoch sa štrajk skončil

Počet škôl zapojených do štrajku sa opäť znížil. V Prešovskom a Nitrianskom kraji už nie je zatvorená ani jedna škola. Informuje o tom dnes ministerstvo školstva. Údaje mu zaslali okresné úrady k 10.00 h.

"V Bratislavskom kraji počet škôl zapojených do štrajku klesol zo včerajších 19 na 13, v Banskobystrickom kraji z 12 na 10. Oproti včerajšiemu dňu (2.2.) upustilo od štrajku spolu 11 škôl," uviedla hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Dnes už podľa jej slov nie je zatvorené ani jedno celé percento slovenských škôl. "Z celkového počtu 6724 ich neučí len 47, čo je 0,70 percenta," spresnila s tým, že minister Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ďakuje všetkým učiteľom z viac ako 99 percent škôl, ktoré naďalej vzdelávajú svojich žiakov.

Počet učiteľov zapojených do štrajku postupne klesá. V utorok (2.2.) ich bolo podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) viac ako 8600. Dnes ich je viac ako 7800. Počet škôl zapojených do štrajku je podľa ISU 625, čo je tiež pokles oproti predchádzajúcim dňom.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.