Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ISU: Učitelia sú odhodlaní ísť 1. júla na protest do Bratislavy

Brífing zástupcov Iniciatívy slovenských učiteľov v Košiciach 4. júna 2016. Na snímke zľava prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman, Iniciatíva vysokoškolských učiteľov Alžbeta Bojková a Iniciatíva košických učiteľov Viktor Pončák. Foto: TASR/František Iván

Prísľub ministerstva školstva na šesťpercentné navýšenie platov nepovažujú učitelia za dostatočné naplnenie svojich požiadaviek.


Košice 4. júna (TASR) – Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) žiada od vlády SR plošné zvýšenie platov pre všetkých pedagógov o 140 eur pre tento rok a na základné dofinancovanie školstva 400 miliónov eur, aby na Slovensku bolo učiteľské povolanie zatraktívnené a vážené a vybavenie škôl na úrovni dneška.

Ak sa zástupcovia ISU na tom s rezortom školstva v krátkom čase nedohodnú, na 100. deň od ustanovenia vlády, čo je 1. júl, chystajú v Bratislave protestné zhromaždenie. Je to súčasne aj prvý deň predsedníctva SR v Rade EÚ. Na september učitelia chystajú aj stupňovaný štrajk. Informoval o tom dnes po rokovaní ISU v Košiciach jej zástupca Vladimír Crmoman.

Ministerstvo školstva poukázalo, že po štvorpercentnom zvýšení tarifných platov učiteľov v januári tohto roka sa od tohto septembra zvýšia tarifné platy pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva a vysokoškolských učiteľov o ďalších 6 percent. Platy plánuje zvyšovať aj v nasledujúcich rokoch "za predpokladu zásadných vnútorných zmien".

Podľa Crmomana bude protestné zhromaždenie pozostávať zo série aktivít. Hlavnou bude pochod učiteľov o 13.00 h v centre mesta. Učitelia sa budú snažiť priblížiť k miestu, kde bude prebiehať hlavný program uvítacieho dňa predsedníctva v Rade EÚ. Učitelia na seba chcú upozorniť bubnovaním, množstvom transparentov, na ktorých pripomenú aj v anglickom jazyku odporúčania Európskej komisie, že Slovensko by malo zatraktívniť učiteľské povolanie.

„Keď sa tu nájdu peniaze na štadióny, na rôzne sociálne balíčky, myslíme si, že peniaze tu sú. Pokiaľ nebudú financie na reformu, nedá sa zrealizovať. Pokiaľ učiteľské povolanie nebude atraktívne, o desať rokov tu nemá kto učiť,“ povedal Crmoman. Podľa jeho slov daňová prognóza aj rast slovenskej ekonomiky hovoria o tom, že peniaze tu sú, len chýba vôľa.

Prísľub ministerstva školstva na šesťpercentné navýšenie platov nepovažujú učitelia za dostatočné naplnenie svojich požiadaviek. Ak nedôjde k dohode ani počas prázdnin, na september učitelia chystajú ďalšie nátlakové akcie, ktoré budú mať stupňovaný charakter. Školy začnú s čiastočným prerušením práce, čo budú opakovať. Medzi tým bude priestor na vyjednávanie s vládou a tiež na mobilizáciu ďalších učiteľov.

Crmoman pripomenul, že ich prvý štrajk bol organizovaný fázovito. Keď učitelia v Bratislave štrajkovali už tri týždne, až potom sa k nim začali pripájať školy v iných mestách. Aby tomu predišli, idú od septembra do stupňovaného štrajku, kde bude väčší priestor mobilizovať a zachytiť viacerých učiteľov v regiónoch.

„Veríme, že k tomu nebude musieť vôbec prísť. Že vláda začne reálne plniť naše požiadavky, pretože naším cieľom nie je štrajkovať, ale riešiť odborné veci, ako kvalitne učiť, ako zlepšiť úroveň škôl,“ doplnil zástupca ISU.

Koľko učiteľov sa zúčastní na protestnom zhromaždení v Bratislave a akú bude mať odozvu výzva na septembrový štrajk Crmoman nechcel špecifikovať. Podľa neho by to bolo zavádzajúce číslo. Ale ako uviedol, ISU sa stále viac rozširuje do regiónov, kde vznikajú nové iniciatívy.

"V programovom vyhlásení sa vláda SR zaviazala za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien zvýšiť tarifné platy uvedených kategórií zamestnancov o šesť percent aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Okrem toho ministerstvo školstva iniciovalo rokovania s rezortom financií, aby sa platy učiteľov v regionálnom a vysokom školstve zvýšili o 6 percent aj od januára 2017," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva školstva Martina Slušná.

Plánované zvýšenie platov učiteľom v regionálnom a vysokom školstve v rokoch 2016 - 2020 predstavuje podľa nej celkový nárast vrátane štvorpercentnej valorizácie na začiatku roku 2016 o 31,3 percenta, čo štátny rozpočet bude stáť vyše jednu miliardu eur. "Ak sa podarí zvýšenie platov o šesť percent aj od januára 2017, bude mať toto opatrenie na konci roka 2020 dopad na štátny rozpočet asi 1,4 miliardy eur. V tomto prípade by platy učiteľov a odborných zamestnancov celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent," uviedla Slušná.

Ministerstvo školstva si podľa Slušnej uvedomuje, že ani 40-percentné zvýšenie nezabezpečí posun Slovenska na priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ a bude potrebné v ňom pokračovať aj v ďalších rokoch. "Na druhej strane však chápe, že vláda SR musí pri rozhodovaní rešpektovať ekonomickú realitu a zohľadňovať možnosti štátneho rozpočtu," dodala hovorkyňa.