Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Údajnú protekciu Bašternáka na polícii dnes výbor neriešil

Na archívnej snímke poslanec Daniel Lipšic (OĽANO-NOVA). Foto: TASR – Štefan Puškáš

Opozícia chcela riešiť podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa pri spáchanom dopravnom priestupu Ladislava Bašternáka.

Bratislava 15. júna (TASR) – Údajnú protekciu podnikateľa Ladislava Bašternáka na polícii dnes mimoriadny Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť neriešil. Koaliční poslanci, ktorí majú vo výbore väčšinu, program nepodporili. Opozícia, ktorá zasadnutie iniciovala svojimi podpismi, navyše tvrdí, že výbor akoby ani nebol, pretože nebol riadne zvolaný.

Opozícia chcela riešiť podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa pri spáchanom dopravnom priestupu Ladislava Bašternáka. Predseda výboru Anton Hrnko (SNS) je však presvedčený, že to nie je téma pre poslancov. "Takýchto udalostí, kde prichytený pri dopravnom priestupku sa snaží využiť známosti, sa odohráva veľmi veľa. Výbor má oveľa dôležitejšie úlohy na práci ako riešiť tieto záležitosti a nemyslím si, že sa musíme stretávať pri každom takomto pochybení," povedal Hrnko.

Opozícia však trvá na svojom. Jej poslanci kritizovali tiež, že Hrnko zvolal mimoriadny výbor päť minút pred jeho začiatkom, pričom neboli riadne rozoslané pozvánky. Preto opozícia tvrdí, že tento výbor ani nebol a chce požiadať, aby sa k okolnostiam jeho zvolania vyjadril Ústavnoprávny výbor NR SR. Ak ten dá za pravdu Hrnkovi, podpisy na mimoriadne rokovanie odovzdajú opäť.

Bašternáka podľa úradného záznamu, ktorý má poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), zastavila policajná hliadka 29. júna 2012 po tom, čo pri šoférovaní prešiel cez plnú čiaru. Nemal zapnutý ani bezpečnostný pás a okrem iného neposlúchol výzvu polície, aby vypol motor. Policajti mu chceli dať pokutu 150 eur. Bašternák, ktorý je známy z daňovej kauzy, niekam podľa záznamu telefonoval, pýtal si meno policajta, názov útvaru, kam patrí. Tlmočil to do telefónu a žiadal, aby to vybavili. Následne policajtom volal ich šéf, aby Bašternáka nechali tak. Tí napriek tomu pokračovali a chceli Bašternákovi zadržať aj vodičský preukaz. Ten napokon pokutu zaplatil.

Takéto správanie Bašternáka je podľa opozície arogantné. Tvrdia, že inšpekcia ministerstva vnútra možné ovplyvňovanie policajtov z vyšších miest s vysokou pravdepodobnosťou zamietla pod koberec. "Rozhodnutie vyšetrovateľa nie je prekážkou na opätovné vyšetrovanie, inšpekcia sa k prípadu vráti a preverí všetky okolnosti," reagovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Ľubomír Galko (SaS) s Richardom Vašečkom (OĽaNO-NOVA) vyzvali ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby policajnú hliadku, ktorá Bašternáka zastavila, zbavil mlčanlivosti. Domnievajú sa však, že tak neurobí. Vyzvali ho tiež, aby odstúpil z funkcie a umožnil riadne vyšetrovanie kauzy Bašternák týkajúcej sa miliónových vratiek DPH. "Bašternák mal už dávno sedieť v base," povedal Galko.

Kaliňák počas opozičného pokusu o jeho odvolanie na úradný záznam reagoval. Povedal, že on má iný dokument ako Lipšic. Ten neobsahuje časť o nátlaku na policajtov a je podpísaný oboma policajtmi, ktorí v prípade vystupovali, a je súčasťou spisu. Lipšica obvinil z toho, že pracuje s falzifikátmi.