Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ÚDZS dúfa, že nová vláda bude pokračovať v rozvíjaní DRG systému

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

DRG dosiaľ slúžil ako systém pre vykazovanie.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dúfa, že nová vláda bude pokračovať v rozvíjaní DRG systému ako nového platobného mechanizmu pre nemocnice. TASR o tom informovala Erika Kováčiková z oddelenia komunikácie ÚDZS. DRG systém by sa mal ako úhradový mechanizmus spustiť od budúceho roka pri vybraných skupinách diagnóz.

"Úrad verí, že zhoda naprieč politickým spektrom nebola len predvolebným marketingom, a aj nová vláda a minister zdravotníctva bude považovať DRG úhradový mechanizmus za základný kameň regulácie cenotvorby v nákupe zdravotnej starostlivosti a bude pokračovať v jeho rozvíjaní a zlepšovaní," skonštatoval ÚDZS v stanovisku.

DRG systém si bude podľa neho v najbližších rokoch vyžadovať ešte veľa práce. "Čaká pridávanie ďalších vhodných diagnóz, určenie ekonomicky oprávnených nákladov, riešenie otázky diferenciácie základných sadzieb medzi poskytovateľmi a v neposlednom rade riešenie zostávajúcej časti rozpočtov," priblížil.

DRG dosiaľ slúžil ako systém pre vykazovanie. Od budúceho roka by sa mal pri vybraných diagnózach spustiť ako úhradový mechanizmus pre nemocnice. "V praxi to znamená, že tento systém určí presnú výšku platby nemocniciam za hospitalizačný prípad, ktorá zohľadňuje finančnú náročnosť hospitalizácie cez relatívnu váhu, ale zároveň aj objem disponibilných zdrojov v ústavnej zdravotnej starostlivosti cez základnú sadzbu," vysvetlil úrad. Zavedenie DRG ako úhradového mechanizmu vníma ako prvý krok v tvorbe pravidiel, ktoré zavedú do systému verejného zdravotného poistenia prehľadnosť, spravodlivosť a efektívnosť.