Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

ÚDZS ešte nevie, koľkí lekári na Považí stiahnu výpoveď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) rieši v týchto dňoch nové zmluvy či dodatky pre lekárov, ktorí obhliadajú mŕtvych mimo zdravotníckeho zariadenia.

Bratislava 21. júla (TASR) – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) rieši v týchto dňoch nové zmluvy či dodatky pre lekárov, ktorí obhliadajú mŕtvych mimo zdravotníckeho zariadenia.

Odmeny sa im z 13 na 25 eur rozhodol od prvého júla zvýšiť po tom, čo vyše 50 lekárov na Považí podalo výpovede zo zmlúv o prehliadkach mŕtvych a z poverenia na takýto výkon.

ÚDZS nevie ešte povedať, koľkí lekári výpovede po zvýšení odmien stiahnu. "Momentálne zabezpečujeme administratívny proces uzatvárania dodatkov či nových zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti," povedala pre TASR hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Zvýšenie mzdy sa podľa nej týka všetkých obhliadajúcich lekárov a nielen tých, čo podali výpoveď.

Časť lekárov sa rozhodla ísť do výpovedí, pretože nesúhlasila s tým, že na obhliadky musia chodiť aj obvodní lekári počas ordinačných hodín a počas služby na pohotovosti, informovala ako prvá televízia JOJ.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný vykonávať prehliadky mŕtvych tiel, inak hrozia od kraja sankcie, zdôrazňuje ÚDZS. Rovnako sa nedávno vyjadril aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ten avizoval zmenu legislatívy týkajúcej sa takýchto prehliadok.