Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚDZS: Je nevyhnutné, aby sa ZAP a VšZP dohodli

Ilustračné foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

Predstavitelia ZAP sa na tlačovej konferencii vyjadrili, že VšZP kontinuálne pokračuje s nemiestnym oslovovaním ambulantných poskytovateľov, ktorým zasiela zjavne nepravdivé a zavádzajúce informácie

Bratislava 18. decembra (TASR) – V súčasnej situácií je nevyhnutné, aby Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) obnovili rokovania a dohodli sa na zmluvných podmienkach tak, aby sa to nijakým spôsobom nedotklo poistencov. Pre TASR to v stanovisku uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Andrea Pivarčiová.

Hovorkyňa vysvetlila, že úrad začal v štátnej zdravotnej poisťovni vykonávať dohľad, ktorý je zameraný na plnenie povinností pri uzatváraní zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, ktorí sú súčasťou ZAP. "O výsledku dohľadu môže úrad informovať až po jeho ukončení," doplnila Pivarčiová.

Úrad pripomenul, že podľa zákona je "zdravotná poisťovňa povinná uzatvoriť zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s každým poskytovateľom všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ak má uzatvorenú dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti najmenej s jedným jej poistencom. Zdravotná poisťovňa je povinná uzatvárať zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s každým organizátorom pre každú ambulanciu pevnej ambulantnej pohotovostnej služby a pre každú ambulanciu doplnkovej ambulantnej pohotovostnej služby".

Predstavitelia ZAP sa v utorok na tlačovej konferencii vyjadrili, že "VšZP kontinuálne pokračuje s nemiestnym oslovovaním ambulantných poskytovateľov, ktorým zasiela zjavne nepravdivé a zavádzajúce informácie". Podľa vyjadrení zväzu štátna zdravotná poisťovňa v liste poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí sú členmi ZAP, a zároveň sú od 1. decembra k poisťovni v nezmluvnom vzťahu, "hovorí o negatívnych právnych a sankčných konzekvenciách za nedodržiavanie zákonných povinností". VšZP doteraz na tvrdenia ZAP nereagovala.

Zväz sa už začiatkom decembra vyjadril, že je na zvážení každého lekára, či ako nezmluvný poskytovateľ vo vzťahu voči VšZP bude od začiatku decembra poskytovať zdravotnú starostlivosť za úhradu, alebo sa bude riadiť verejným prísľubom štátnej zdravotnej poisťovne. Tá uviedla, že každému poistencovi preplatí zdravotnú starostlivosť s liekmi a s výkonmi. Podľa generálnej riaditeľky Ľubice Hlinkovej preto "nie je žiaden dôvod na to, aby pacient v ambulancii platil za poskytnutú zdravotnú starostlivosť".

Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa už v minulosti vyjadrila, že situáciu rieši "dlhodobo". Pripomenula, že verejný prísľub VšZP platí. Akékoľvek vymáhanie poplatkov od lekárov v rámci situácie medzi ZAP a VšZP označila za "nelegitímne" a "nezodpovedné".