Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Slovensko

ÚDZS kritizuje zámer meniť podmienky menovania a odvolávania jeho šéfa

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zmena je podľa neho krokom k oslabeniu inštitúcie.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nesúhlasí so zámerom zmeniť podmienky menovania a odvolávania jeho predsedu. Zmena je podľa neho krokom k oslabeniu inštitúcie. Skritizoval tiež zámer doplniť dôvody na odvolanie. Vyplýva to z jeho stanoviska. Žiada o prehodnotenie návrhu novely zákona, ktorý hovorí o tom, že šéfa úradu má opäť menovať a odvolávať vláda na návrh ministra zdravotníctva.

"Práve v čase, keď bol úrad podriadený Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR, sa slovenské zdravotníctvo radikálne priblížilo ku konceptu výberového zdravotníctva pre bohatých a dominancia finančnej skupiny narástla na úkor štátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," skonštatoval. V danom období podľa neho došlo k spojeniu zdravotných poisťovní (ZP) Dôvera a Apollo. "Úrad v tom zohral kľúčovú rolu a následne schválil aj bankové úvery na vyplatenie stoviek miliónov eur z verejného zdravotného poistenia v prospech akcionárov Penty," doplnil.

Úrad zároveň tvrdí, že v jeho krátkej ére nezávislosti sa mu podarilo významne prispieť k presadeniu niekoľkých prelomových míľnikov. Poukázal napríklad na obmedzenie a zaregulovanie ziskov zdravotných poisťovní či intenzívne informovanie verejnosti o dianí v zdravotníctve. Myslí si, že jeho právne kroky a informačný tlak nedovolili ZP Dôvera od roku 2021 vyplatiť nerozdelené zisky, ktoré sú podľa neho vo výške 176 miliónov eur a pochádzajú z verejného zdravotného poistenia. Dôvera už viackrát zopakovala, že tvrdenia ÚDZS sú klamlivé a ide o šikanovanie. Úrad podľa nej nerieši dlhodobo svoju agendu, ale zavádzajúco na ňu útočí. Odmieta, že účtuje fiktívne náklady.

ÚDZS zároveň poukázal na to, že dôvody na odvolanie šéfa sa majú doplniť o "vágnu" formulu. Vďaka tomu bude podľa neho možné predsedu odvolať prakticky kedykoľvek. "Tento nový dôvod (...) znamená politizáciu verejnej správy na úkor jej nestrannosti a profesionálnej odbornosti a vychádza v ústrety záujmom finančných skupín, ktoré získavajú z verejných zdrojov v zdravotníctve nezaslúženú rentu a na pomery v EÚ nevídanú dominanciu," dodal. Upozornil tiež na to, že nie je jasné, prečo vláda navrhla, aby parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Verí, že Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, ktorý by sa mal návrhom zaoberať, ho prehodnotí tak, aby bol v súlade s verejným záujmom aj Ústavou SR. "V takejto vážnej situácii by mali ústavné orgány zo svojho rozhodovania vylúčiť nelegitímne záujmy finančných skupín a rovnako aj prípadné pokusy o revanš," doplnil. Požiada tiež o umožnenie účasti na zasadnutí.

Návrh novely zákona, ktorý má zmeny priniesť, schválila tento týždeň vláda. Cieľom novely je podľa rezortu zdravotníctva návrat k právnej úprave, ktorá bola dlhoročne zaužívaná, a teda návrat k štandardnejšiemu spôsobu ustanovovania predsedu ÚDZS do funkcie.