Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VšZP dostala kvôli zmluve s Klinikou Kostka pokutu 75.000 eur

Na snímke Klinika Kostka v Bratislave Foto: klinika-kostka.com

Na pochybenia poukázal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Minister zdravotníctva Drucker bude teraz od VšZP žiadať zosobnenie sankcií uložených ÚDZS.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pochybila pri uzatvorení zmluvy s Klinikou Kostka. Rozhodol o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), udelil jej pokutu vo výške 75.000 eur.

Pozrel sa na zmluvu v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia. Úrad potvrdil svoj pôvodný návrh, výšku sankcie po odvolaní VšZP neznížil. Poisťovňa ju musí uhradiť do 30 kalendárnych dní od doručenia rozhodnutia.

Kontrolou úrad zistil, že VšZP na základe zmluvy uhrádzala z peňazí verejného zdravotného poistenia paušálnou cenou výkon CDT00, ktorý obsahoval aj výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.

"Tento výkon VšZP zazmluvnila len s týmto poskytovateľom," informovala TASR hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Špeciálny kód dostala Klinika Kostka v roku 2011. VšZP podľa ÚDZS nenakladala s peniazmi efektívne a hospodárne.

Zmluvu s Klinikou Kostka v odbornosti fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia zrušila VšZP tento rok, nie je platná od prvého júla. "Z dôvodu zabezpečenia zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP bude poskytovať iba zdravotnú starostlivosť v odbornosti psychiatria a neurológia v dvoch ambulanciách v Spišskej Belej," uviedol v utorok (30.8.) pre TASR komunikačný odbor VšZP.


Štátna zdravotná poisťovňa udelenú pokutu uhradí v stanovenej lehote. V rámci preverovania zmluvy so spomínanou klinikou si urobila i vlastnú hĺbkovú vnútornú kontrolu a jej závery posunula Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). "Vo veci vyvodenia zodpovednosti a náhrady škody bude VšZP postupovať s prihliadnutím na závery orgánov činných v trestnom konaní, ktorým poskytuje plnú súčinnosť. VšZP si bude priebežne uplatňovať všetky zistené škody v rámci trestného konania," informoval komunikačný odbor.

Na zmluvu kliniky so štátnou poisťovňou poukázal vo februári poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, vtedy #Sieť). Upozornil, že jej majiteľovi Pavlovi Kostkovi sa za druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) začalo dariť. Ten kritiku odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.

ÚDZS potvrdil nedávno pre VšZP i pokutu vo výške 15.000 eur za chyby pri zazmluvňovaní s poskytovateľmi zdravotnej a lekárenskej starostlivosti. Úrad prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tie pre firmy tety bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia. Vo veci už zasadla škodová komisia, ktorá má rozhodnúť, či sa bude sankcia niekomu zosobňovať. Zatiaľ sa oboznámila s podkladmi, ktoré sa týkajú uloženej pokuty.

"Na svoje najbližšie zasadnutie si komisia prizve dotknuté osoby, ktorých vypočutie považuje v tejto veci za kľúčové. Následne predloží vedeniu VšZP svoje závery aj s návrhom riešení," dodal komunikačný odbor štátnej zdravotnej poisťovne.

Drucker bude od VšZP žiadať zosobnenie sankcií uložených ÚDZS

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) bude od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) žiadať zosobnenie sankcií, ktoré jej dnes potvrdil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Vyplýva to zo stanoviska komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Už v minulosti sa vyjadril, že v prípade uloženia sankcií zo strany ÚDZS bude požadovať ich zosobnenie. Spôsob uskutočnenia tejto požiadavky je v kompetencii vedenia VšZP," uviedol pre TASR komunikačný odbor rezortu.

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.
Foto: TASR - Jakub Kotian


VšZP podľa ÚDZS pochybila pri uzatvorení zmluvy s Klinikou Kostka (firma CPKSB, s.r.o) v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia, úrad jej preto udelil pokutu vo výške 75.000 eur. Ministerstvo podalo v súvislosti s klinikou aj podnet orgánom činným v trestnom konaní. "O postupe VšZP sme priebežne informovaní," uvádza rezort.

VšZP musí pokutu uhradiť do 30 kalendárnych dní od doručenia rozhodnutia, potvrdila, že tak urobí v stanovenej lehote. ÚDZS kontrolou zistil, že VšZP na základe zmluvy uhrádzala Klinike Kostka z peňazí verejného zdravotného poistenia paušálnou cenou výkon CDT00, ktorý obsahoval aj výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.

"Tento výkon VšZP zazmluvnila len s týmto poskytovateľom," informovala hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Špeciálny kód dostala klinika v roku 2011. VšZP podľa ÚDZS nenakladala s peniazmi efektívne a hospodárne.