Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. Uhliarik: Zdravotníctvo nikdy nebolo v horšom stave, ako je dnes

Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a poslanec KDH Ivan Uhliarik. Foto: TASR/Martin Baumann

Uhliarik dnes povedal, že dnešný stav v rezorte predstavujú rýchlo rastúce dlhy nemocníc, neustále odkladanie systémových projektov a nečerpanie eurofondov.

Bratislava 23. mája (TASR) - Exminister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Ivan Uhliarik (KDH) už asi zabudol na to, v akom stave zanechal zdravotníctvo. Tvrdí to rezort zdravotníctva v reakcii na dnešné slová poslanca, ktorý na tlačovej konferencii v Bratislave vyhlásil, že naše zdravotníctvo nikdy nebolo v horšom stave, ako je dnes.

"Bol to práve on, kto pozastavil projekt elektronického zdravotníctva a práce na ňom spustilo po dvoch rokoch až súčasné vedenie ministerstva. Prijal nekoncepčné rozhodnutia bez finančného krytia, nemocnice nesystematicky oddlžil, no ihneď na druhý deň sa začali opäť zadlžovať. Ak by sme sa riadili jeho opatreniami, dnes by bol dlh nemocníc dvojnásobný," odkázala hovorkyňa ministerstva Martina Šoltésová.

Súčasné vedenie MZ sa podľa jej slov rozhodlo zvoliť inú cestu a nemocnice najskôr stabilizovať. "Realizácia týchto opatrení už dva roky prináša úspechy. Významne znižujeme prevádzkové náklady, zavádzame do praxe mnohé racionalizačné opatrenia, zefektívňujeme jednotlivé činnosti. A máme prvé pozitívne výsledky. Po dvoch rokoch tvrdej práce sa nám podarilo zvýšiť počet ziskových fakultných nemocníc z jednej na štyri," argumentovala Šoltésová.

Dlhy nemocníc

Na margo financií, ktoré tečú do zdravotníctva, uviedla, že v roku 2013 išlo do zdravotníctva oproti roku 2012, čiže roku, kedy za rozpočet rokoval Uhliarik, o 153 miliónov viac. "Tento rok ide do zdravotníctva opäť viac a to o takmer 150 miliónov eur. Súčasné vedenie rezortu vybojovalo do zdravotníctva za dva roky o vyše 300 miliónov eur viac ako pán Uhliarik," dodala.

Uhliarik dnes povedal, že dnešný stav v rezorte predstavujú rýchlo rastúce dlhy nemocníc, neustále odkladanie systémových projektov a nečerpanie eurofondov. "Čo je ešte horšie, všetky projekty, ktoré by mu mohli pomôcť, ministerstvo odkladá alebo vôbec nezvláda," pomenoval základné príčiny zlyhávania ministerky Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) Uhliarik.

Veľmi zlým rozhodnutím bolo podľa jeho slov opätovné odloženie spustenia projektu eHealth, ktorého odhadovaná ročná úspora v rezorte predstavuje až 100 miliónov eur."Navyše sme prišli o 40 miliónov eur z eurofondov. Je to trestuhodný krok zo strany ministerstva, keďže dlh nemocníc rastie závratným tempom. Zadlženosť nemocníc dosiahla za dva roky 330 miliónov eur," upozornil.

Slabosť ministerstva zdravotníctva podľa neho potvrdzuje aj fakt, že v tohtoročnom rozpočte ide do zdravotníctva historicky najmenej za poistencov štátu. "Je to o 157 miliónov eur menej, ako tomu bolo v roku 2013. Ministerka zdravotníctva má veľmi slabý hlas vo vláde a v konečnom dôsledku na to doplácajú pacienti," zdôraznil. Ako tvrdí, nespustenie projektu DRG, kauza leteckej záchrannej služby, ignorovanie platových požiadaviek zdravotných sestier sú ďalšími prešľapmi v dvojročnom pôsobení ministerstva zdravotníctva.