Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Új Szó: SMK malo financovať kampaň z peňazí na výučbu maďarčiny

Na archívnej snímke József Berényi, expredseda Strany maďarskej komunity (SMK). Foto: SMK

Združenie Fönix naviazané na SMK dostalo podľa denníka Új Szó takmer milión eur na posilnenie výučby maďarčiny. Sumu 645 000 eur mala však použiť SMK na volebnú kampaň.

Bratislava 14. júla (TASR) - V súvislosti s finančnou podporou z Maďarska, ktorá bola adresovaná občianskemu združeniu Fönix v Šali, sa vynára otázka, ako využilo 200 miliónov forintov (645 000 eur), ktoré boli poskytnuté na "sériu podujatí pre posilnenie spoločenského povedomia a výučby materinského jazyka", píše dnes denník Új Szó.

Združenie, ktoré sa oficiálne stará o rozvoj maďarskej kultúry na Slovensku, z niekoľkých maďarských inštitúcií dostalo za posledné štyri roky najmenej 290 miliónov forintov (935 000 eur).

Fönix má podľa Új Szó prepojenia k Strane maďarskej komunity (SMK). Podľa informácií Új Szó sumu 200 miliónov forintov použila SMK na volebnú kampaň. Na výplatnej páske Fönixu sa ocitol v roku 2014 aj bývalý predseda SMK József Berényi, čo podľa denníka potvrdzuje aj jeho majetkové priznanie.

Prvou predsedníčkou tohto združenia podľa denníka bola bývalá podpredsedníčka strany SMK Ágnes Biró.

Fönix dostal pred štyrmi rokmi 70 miliónov forintov (225 000 eur) od Maďarskej národnej lotériovej spoločnosti Szerencsejáték.

Finančná pomoc 20 miliónov forintov (64 000 eur) prišla Fönixu v predvolebnom roku 2015 od Nadácie Gábora Bethlena, ktorá podporuje Maďarov žijúcich v zahraničí. Najvýznamnejšiu dotáciu 200 miliónov forintov (645 000 eur) dostalo združenie v januári tohto roku od maďarského úradu vlády dva mesiace pred slovenskými parlamentnými voľbami.

Új Szó získalo informácie na základe maďarského infozákona a v spolupráci s maďarskou organizáciou átlátszó.hu, ktorá kontroluje transparentnosť v politike.

Denníku sa nepodarilo získať žiadne dôkazy - program, pozvánku či oznámenie, ktoré by potvrdzovali existenciu podujatí, na ktoré bola finančná pomoc oficiálne poskytnutá.

Z informácií, ktoré získalo Új Szó, tiež vyplýva, že Fönix je organizáciou, ktorej účelom je dostať maďarskú vládnu pomoc do SMK. Strana tvrdila a stále oficiálne tvrdí, že nemá žiadne vzťahy s týmto združením. Bývalý predseda SMK József Berényi, ktorý dostal peniaze od združenia, podľa oficiálneho stanoviska SMK spolupracuje s viacerými občianskymi organizáciami, medzi ktorými je aj Fönix.