Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

UK v Bratislave vďaka opatreniam ušetrila na energiách

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

V septembri 2022 nariadil rektor UK zabezpečiť šetrenie energií v rozsahu desať až 15 percent na všetkých súčastiach univerzity.

Bratislava 21. júna (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave zrealizovala kontrolu plnenia energetickej úspory na svojich pracoviskách. Z nej vyplynulo, že spotreba elektrickej energie, plynu a tepla sa znížila o 6,5 až 15,5 percenta. Viaceré pracoviská zavádzajú ďalšie opatrenia, preto najväčšia slovenská univerzita očakáva, že úspora môže byť do budúcna ešte väčšia. Informuje o tom UK na svojom webe.

V septembri 2022 nariadil rektor UK zabezpečiť šetrenie energií v rozsahu desať až 15 percent na všetkých súčastiach univerzity. Medzi opatreniami boli napríklad inštalácia pohybových senzorov na osvetlenie, optimalizácia svetelných zdrojov, výmena osvetlenia na úsporné svietidlá, zníženie teploty, zredukovanie spotrebičov a vyradenie vysokonáročných spotrebičov. V určitých časoch tiež UK zaviedla útlmový režim budov a častejšie využívanie inštitútu práce z domu. Univerzita tiež zrealizovala informačnú kampaň o šetrení pre zamestnancov a študentov.

Ako referenčný rok pre kontrolu šetrenia energie určili kontrolóri rok 2019, keďže v rokoch 2020 a 2021 bola spotreba energie ovplyvnená opatreniami v súvislosti s ochorením COVID-19.

Odber elektrickej energie rektorátu UK sa v roku 2022 oproti roku 2019 znížil. "Aj napriek tomu, že v roku 2022 sa do spotreby rektorátu UK započítavajú dve nové odberné miesta, a to Učebno-výcvikové zariadenie Modra-Piesok a Infocentrum UK, spotreba poklesla o 15,5 percenta. Spotreba plynu na rektoráte UK poklesla tiež, a to o 10,1 percenta. Úspora tepla zo sústavy centrálneho zásobovania teplom bola na úrovni 6,5 percenta," priblížili na webe UK.

Vývoj spotreby energií bol za jednotlivé fakulty pri porovnaní rokov 2019 a 2022 rôzny. Tri fakulty zaznamenali nárast spotreby elektrickej energie. Celkovo však spotreba na 13 fakultách poklesla o 9,8 percenta. Podobne došlo k poklesu spotreby plynu na fakultách a rektoráte o 10,3 percenta. V prípade tepla zo sústavy centrálneho zásobovania teplom došlo k poklesu spotreby o 6,5 percenta.

Implementácia šetriacich opatrení je na jednotlivých pracoviskách rôzna, mnohé ďalšie opatrenia sú v štádiu príprav.