Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Bezpečnostná rada SR je v pohotovosti, sleduje hranicu s Ukrajinou

Na snímke premiér Robert Fico (vľavo) a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (vpravo). Foto: TASR/MZVaEZ SR

Minister zásadne neodporúča Slovákom, aby si robili výlety na demonštrácie a zapájali sa do nich.

Bratislava 19. februára (TASR) - Bezpečnostná rada SR je v pohotovosti, monitoruje hranicu Slovenska s Ukrajinou. Ako dnes informoval Tlačový odbor Úradu vlády, slovenská strana doteraz nezaznamenala žiadny pohyb migrantov ani zvýšený počet žiadostí o víza. V prípade potreby je SR pripravená reagovať na aktuálnu situáciu.

Ako vo svojom vyhlásení uviedol premiér Robert Fico, vláda je hlboko znepokojená násilím, ktoré prepuklo v uliciach Kyjeva. Odsudzuje všetky formy násilia a vyzýva na jeho okamžité zastavenie. "Jedinou cestou k nájdeniu ústavného východiska sú politické rokovania vlády, opozície a občianskej spoločnosti, ktoré by mali viesť k potrebným ústavným reformám a demokratickým a transparentným prezidentským voľbám," zdôraznil Fico s tým, že Slovensko si praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu. "Nechceme, aby sa dostala do izolácie, lebo to neprospeje ani Ukrajine, ani nám," dodal.

Treba rokovať

Lajčák poukázal na to, že v momentálnej situácii nemá nikto kontrolu nad celým územím krajiny, takže vláda, opozícia ani demonštranti nemôžu povedať, že hovoria v mene štátu a národa. "Jediné riešenie je sadnúť si za rokovací stôl. Nikto nemôže nastoľovať maximalistické požiadavky. Treba prijať riešenie, s ktorým vedia žiť všetci, celá Ukrajina," podčiarkol. Prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi vyčíta, že nemá záujem o ozajstnú diskusiu s časťou svojho národa. Je presvedčený o tom, že jeho vyčkávacia taktika má za následok aktuálne tragické udalosti. Pokiaľ by naďalej neprejavoval záujem riešiť situáciu a spraviť ústupky, tak sa Lajčák obáva paralýzy štátu a zrútenia ekonomiky.

"Ak niekto mal pocit, že neboli všetky rubikony prekročené, tak po včerajšej noci také ilúzie už asi nemá nikto," konštatoval. Vo štvrtok 20. februára sa v Bruseli uskutoční mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ.

Šéf slovenskej diplomacie je naďalej zástancom cielených opatrení proti jednotlivcom. Podľa neho sa treba pozrieť na kontá niektorých ukrajinských predstaviteľov v európskych bankách a preveriť pôvod peňazí. "Hovorme o pákach, ktoré reálne sú a z nejakých dôvodov ich nevieme alebo nechceme aktivovať. Trvajme na vyšetrení smrti ľudí a tých, ktorí sú za to zodpovední, dajme na vízový čierny zoznam. Hovoríme o dôsledkoch konania, o potrestaní ľudí, ktorí majú jasnú zodpovednosť," opísal možnosti, ktoré majú k dispozícii členské štáty únie.

Minister zásadne neodporúča Slovákom, aby si robili výlety na demonštrácie a zapájali sa do nich. "Je tam už regulárna občianska vojna. Na jednej aj druhej strane sú vyzbrojení ľudia. Nebuďme naivní a nemyslime si, že je to nejaké predstavenie pre turistov," upozornil. Za najpokojnejšiu označil situáciu v Užhorode, ktorá by, ako poznamenal, mohla byť istým modelom riešenia pre celú krajinu.

Ivan Štefanec žiada vysvetlenie postupu SR ohľadom Ukrajiny

Podpredseda SDKÚ-DS a zároveň budúci líder eurokandidátky tejto strany Ivan Štefanec, požiadal v dôsledku situácie na Ukrajine o mimoriadne zvolanie parlamentného výboru pre európske záležitosti.

"Ako podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti som požiadal o jeho mimoriadne zvolanie za účasti ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a veľvyslanca Ukrajiny," hovorí Štefanec. "Je načase vyslať vážny signál aj slovenskej vláde. Nemôžeme sa totiž uspokojiť len s jej stanoviskami k Ukrajine. Slovenská vláda musí v tejto otázke aktívne konať."

Na výbore by mal minister Lajčák podľa neho vysvetliť, aké konkrétne kroky pri riešení situácie na Ukrajine slovenská vláda podnikla a aké ďalšie má v pláne. "Je v našom záujme, aby sa otázky Ukrajiny stali aj stredobodom európskej politiky," tvrdí Štefanec.

SDKÚ-DS vyzýva ukrajinskú vládu, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu s predstaviteľmi opozície a rešpektovala právo občanov na zhromaždenie. "Minulý týždeň som sa s predstaviteľmi opozície osobne rozprával. Títo predstavitelia majú o budúcnosti svojej krajiny jasnú predstavu. Na Ukrajine dnes umierajú ľudia, ktorí bojujú za svoje práva a budúcnosť krajiny s európskymi hodnotami. Nezaslúžia si takúto odpoveď od vlády. Slovensko sa nemôže na túto dramatickú situáciu u nášho východného suseda nečinne pozerať," upozornil Štefanec.

Situácia je vážna

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok, keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.

Utorkové udalosti dnes Serhij Arbuzov, poverený vedením ukrajinskej vlády, označil za pokus o štátny prevrat. Násilnosti podľa neho "nie sú prejavom demokracie a občianskeho postoja, ale vedomou manipuláciou s občanmi a pokusom o prevzatie moci silou".

Podľa najnovších informácií prišlo od utorka o život najmenej 26 ľudí: 16 demonštrantov a desať príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.