Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Minister Lajčák otvoril na Ukrajine druhý honorárny konzulát SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Jaroslav Cucák

Úlohou konzulátu bude napomáhať všestrannému rozvoju vzťahov, poskytovať informácie občanom, ako aj podnikateľským subjektom a v obmedzenej miere tiež pomoc občanom v núdzi.

Veľké Berezné/Bratislava 15. novembra (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák otvoril dnes vo Veľkom Bereznom honorárny konzulát SR. Ide o druhý takýto úrad na Ukrajine.

Povedie ho Oleh Adamčuk. Úlohou konzulátu bude napomáhať všestrannému rozvoju vzťahov, poskytovať informácie občanom, ako aj podnikateľským subjektom a v obmedzenej miere tiež pomoc občanom v núdzi.

Po jeho otvorení bola podpísaná dohoda o partnerskej spolupráci medzi obcou Liptovská Teplička a mestom Veľké Berezné.

Lajčák sa počas pracovnej návštevy Zakarpatskej oblasti stretol s predsedom Zakarpatskej štátnej oblastnej administratívy Oleksandrom Ledidom. "Ukrajina je naším dôležitým susedom. Dlhodobé priateľské vzťahy so Slovenskom sa vytvárajú cez spoluprácu a kontakty s obyvateľmi Zakarpatskej oblasti. Preto je veľmi dôležité rozvíjať priateľské vzťahy nielen na veľkej medzištátnej úrovni, ale aj na regionálnej v prospech obyvateľov prihraničných oblastí," pripomenul, pričom súčasne vyjadril podporu Ukrajine pri jej približovaní sa k Európskej únii.

V Užhorode taktiež navštívil 4. všeobecnovzdelávaciu školu s vyučovaním slovenského jazyka, ktorá je jediná svojho druhu na Ukrajine, a stretol sa s predstaviteľmi krajanských združení.

TASR informoval tlačový odbor MZV SR.