Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Počet nelegálnych ukrajinských migrantov sa v SR zvýšil

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najväčším bezpečnostným rizikom na slovensko-poľskom úseku štátnej hranice v rokoch 2011 až 2012 naďalej zostávala nelegálna migrácia.

Bratislava 20. marca (TASR) - Za minulé roky vzrástol počet Ukrajincov, ktorí sa na Slovensko dostali cez Maďarsko prostredníctvom povolení o malom pohraničnom styku (MPS) vydaných Budapešťou. Po tom, ako vstúpili na územie Maďarska, vycestovali do SR, kde sa zdržiavali neoprávnene.

V roku 2010 zneužilo povolenie na malý pohraničný styk 18 občanov Ukrajiny, o rok neskôr to bolo 25 ľudí. Vyplýva to zo správy o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca SR za rok 2012, ktorú dnes zobrala vláda na vedomie.

Slovenský splnomocnenec o tejto situácii minulý rok informoval svojho maďarského kolegu, ktorý ho ubezpečil, že príslušné orgány využijú všetky sily a prostriedky na vonkajších schengenských hraniciach, aby zabránili protiprávnym konaniam.

Hlavný hraničný splnomocnenec SR Ľudovít Bíró sa vlani zúčastnil na podobných rokovaniach tiež s poľským, českým a ukrajinským partnerom.

Najväčším bezpečnostným rizikom na slovensko-poľskom úseku štátnej hranice v rokoch 2011 až 2012 naďalej zostávala nelegálna migrácia. Spolupráca v danom období, podobne ako predtým, sa zameriavala hlavne na predchádzanie, odhaľovanie a objasňovanie organizovanej nelegálnej migrácie a cezhraničnej trestnej činnosti.

Prediskutovala sa aj možnosť organizovania trojstranných stretnutí predstaviteľov hraničných služieb SR, Poľska a Maďarska za účelom eliminácie problémov súvisiacich s odovzdávaním osôb ukrajinskej strane zadržaných pre neoprávnené prekročenie hraníc.

S českým partnerom sa zase Bíró zhodol na tom, že oba štáty patrili k tranzitným krajinám, cez ktoré smerovali migračné trasy do západnej Európy. V tejto súvislosti prediskutovali najmä opatrenia týkajúce sa využívania tzv. "Balkánskej trasy" migrantmi z problematických migračných smerov.

Medzi hlavné hrozby pre spoločnú štátnu hranicu s Ukrajinou patrila organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru, pričom zločinecké skupiny na to využívali stále sofistikovanejšie formy. Svedčí o tom aj podzemný tunel objavený na slovensko–ukrajinskej hranici, ktorý sa využíval hlavne na presun tovaru.